Депутатите подкрепиха държавни субсидии за областните болници

Депутатите дадоха единодушно зелена светлина да има държавни субсидии за областните многопрофилни болници. Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено със 180 гласа „за“ на първо четене, но от „Продължаваме промяната“ дадоха заявка, че ще предложат прецизиране на този механизъм за подкрепа на болниците, така че да се гарантира, че парите ще отиват за възнаграждения на персонала.

Вносителят на поправките Костадин Ангелов (ГЕРБ) обясни, че областните болници имат водеща роля в здравеопазването, покривайки здравните нужди на голяма част от населението на страната. Ангелов посочи, че тези болници поемат спешни случаи и извънредни ситуации. Освен това имат редица функции, които не са задължителни за други болници като съдебна медицина, патоанатамия, оказване на спешна помощ на хора без здравни осигуровки и др. Обезпечаването на всички тези дейности изисква по-голям финансов ресурс, както и поддържането на кадрови потенциал в лечебните заведения, обясни Ангелов.

Гласуваната от депутатите помощ е за многопрофилните областни болници, които са със смесено държавно и общинско участие. Това е още една форма на държавна подкрепа извън вече съществуващите субсидии, които МЗ дава на някои болници за извършването на специфични дейности и за работа в неблагоприятни условия. Те се изплащат по реда на специална наредба. Такива допълнителни субсидии сега държавата дава за оказване на спешна помощ на пациенти, които не се хоспитализират в същата болница; за извършване на медицинска експертиза; за работа в труднодостъпни райони; за поддържането на инфекциозни отделения и др.

Въпреки че всички присъстващи депутати одобриха предложението, от различните парламентарни групи дадоха заявки да допълнят разпоредбите между първото и второто четена, което ще стане в най-кратки срокове.

Васил Пандов (ПП) ще иска изрично да се запише, че средствата от субсидиите се разходват за възнаграждения на персонала в областните болници, а не например за капиталови разходи. Д-р Александър Симидчиев (ДБ) също каза, че ще внесе допълнения, тъй като начинът, по който се решава проблемът не е стратегически и устойчив.

От ДПС и БСП пък ще настояват плевенската университетска болница „Георги Странски“ също да бъде добавена в списъка на субсидираните, въпреки че не е областна, а 100% държавна. Причината е, че тя представлява гръбнакът на здравеопазването в Плевен и изпълнява същите функции като областните болници в другите региони.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy