Депутатите поискаха гаранции срещу източването на застрахователите

Депутатите от икономическата комисия в парламента поискаха гаранции от Министерството на финансите, че няма да допусне източване на български застрахователи от измамнически схеми в Италия и други европейски държави с внесените от него промени в Кодекса за застраховането. Заради натиск към България от евроинституциите във връзка с членството в еврозоната МФ внесе текстове, които според законодателния бранш ще доведат до огромни загуби и вдигане на цената на „Гражданската отговорност“.

От 2018 г. България е поставена под мониторинг в т. нар. система „Зелена карта“, която осигурява покритието на българските застраховки „Гражданска отговорност“ в 48-те държави от системата (ЕС, Турция, Русия, Украйна и т. н.). Причината е, че страната не плаща част от претенциите по катастрофи в чужбина заради установени системни измамнически схеми в Италия и други държави.

„Ние имаме проблем, другите държави нямат. Той е поставен като условие за приемането ни в еврозоната“, посочи пред депутатите зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя допълни, че правото на глас на България в органите на системата „Зелена карта“ е суспендирано, защото „ние не плащаме“.

С промените в Кодекса за застраховане обаче министерството въвежда принцип за автоматично плащане, според който българското бюро „Зелена карта“ се задължава да плати чуждата претенция безусловно и едва след това евентуално да я оспорва. Асоциацията на българските застрахователи остро възразява срещу този текст, защото в нито една друга държава от системата няма такава регулация и това ще постави в изключително неизгодно и дискриминационно положение българските компании.

„Преди половин година имахме гаранционен иск срещу българска компания за 1.4 млн. евро. Българското бюро „Зелена карта“ отказа да плати и сега няма никакъв проблем. Ако действаше предложеният текст, сумата трябваше да бъде платена и след това при завеждането на арбитраж застрахователят да блокира като гаранция още толкова пари за 2-3 години. Тоест 6 млн. лв. щеше да струва на застрахователя само един гаранционен иск, а ние обслужваме хиляди щети в чужбина всяка година“, каза Константин Велев, председател на АБЗ.

„Фабрикуват се застрахователни събития, издават се фалшиви медицински документи. Ако застрахователят няма възможност да ги оспори, имаме хипотезата за застрахователни измами и източване на застрахователи“, заяви преди ден Владимир Тодоров, учредител на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. По думите на Стефан Софиянски, главен секретар на българското бюро, то се е натъквало на случаи, в които „виновният“ български водач изобщо не е бил на територията на чуждата държава, откъдето идва претенцията. Или пък „потърпевшият“ никога не е участвал в катастрофа. Регистриран е и случай, в който се претендира смърт за лице, което не се е раждало.

Нито един от депутатите в икономическата комисия не се изказа в подкрепа на текстовете на Министерството на финансите в сегашния им вид. Критики към проекта отправи и председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Румен Гечев от БСП каза, че партията няма да подкрепи проекта, защото той трябва да се върне за доработка. Според него не е нормално България да въвежда прекомерна регулация, при това на фона на международни престъпни схеми. Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ изрази недоволство, че казусът не се решава вече 6 години и европейските институции са загубили доверие към България, защото не си плаща задълженията. От друга страна, този законопроект ще нанесе повече щети, отколкото да реши проблема, посочи Митев.

Александър Иванов от ГЕРБ каза, че партията не може да не подкрепи проект, който е важен за присъединяването към еврозоната, но това ще стане само при условието, че преди второ четене се внесат промени, които да гарантират, че няма да се вдигне цената на „Гражданската отговорност“. Байрам Байрам от ДПС също изрази притеснение, че избирателите ще поставят въпроса за цената на застраховката и попита какво налага бързото приемане на законопроекта. „Възраждане“ каза, че няма да подкрепи текстовете, защото ще доведат до източване на застрахователите от другите държави.

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров от „Демократична България“ каза, че парламентарната група ще подкрепи проекта на първо четене, но заръча на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова още днес да създаде работна група, която да изработи приемливи текстове, така че те да не са във вреда на българските застрахователи. Петкова призна, че предложеният законопроект не е най-доброто възможно решение, но твърдо заяви, че трябва да се намери такова, и то спешно.

В крайна сметка комисията одобри промените в Кодекса за застраховане на първо четене с уговорката те да бъдат сериозно подобрени от работна група.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy