Депутатите сложиха край на отстъпката от 25 ст. за горивата

Отстъпката от 25 стотинки за всеки зареден литър гориво отпада от Нова година. В последния си работен ден преди Коледа депутатите не гласуваха предложението на Министерство на финансите, което предвиждаше облекчението да продължи поне и през януари 2023 година.

Първоначално, предложението на ведомството бе презентирано от председателя на бюджетната комисия в НС Петър Чобанов. Последва почивка, поискана от “Демократична България”, а след подновяването на заседанието Чобанов оттегли предложението. От думите му стана ясно, че извън зала станало ясно, че няма консенсус да се одобри това предложение. Депутатът Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната” отново заостри вниманието на депутатите към облекчението. Текстът обаче не бе допуснат за разглеждане при финалното гласуване.

Замисълът на финансовия министър Росица Велкова бе мярката да продължи и в първия месец на Новата година, докато бъде приета схема за таргетирано подпомагане на хората в нужда. Намерението е разходът ще се покрие от облагането на свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“. Компанията внесе авансово 73 млн. лв. в бюджета.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy