Десетки мобилизирани руснаци са загинали при ракетен удар в Донецка област

Сграда, в която са били настанени руски военнослужещи, е била разрушена при ракетен удар в нощта на 1 януари в селището Макеевка, в анекираната от Русия част на Донецка област, съобщи Управлението по стратегически комуникации на украинската армия в своя телеграм-канал. В съобщението се говори за около 400 загинали и 300 ранени. Украинските медии пишат, че в училищната сграда са били настанени мобилизирани.

Руските телеграм-канали съобщават за десетки загинали руснаци след ракетен удар по база за мобилизирани в Макеевка.

Първият зам.-министър на информацията в самопровъзгласилата се ДНР Даниил Безсонов съобщи, позовавайки се на местни жители, че ударът е бил нанесен в новогодишната нощ в 00:01 местно време. Според информацията на чиновника, украинската армия е атакувала с американски ракетни системи HIMARS.

 

Атакуваната училищна сграда е била “компактно заселена с мобилизирани от Саратовска област”, пише телеграм-каналът Romanov Лайт, цитиран от независимия сайт “Медуза”. По негови данни е имало силен взрив, причинен от детонация на боеприпаси, с което се обясняват сериозните разрушения.

Информацията, в с сградата са били настанени мобилизирани, се потвърждава и от канала на военния блогър Борис Рожин, който също пише за значителен брой убити и ранени. На видео, публикувано в телеграм-каналите, се вижда, че от сградата, в която са били настанени мобилизиарните руснаци, практически не е останало нищо.

Украинските телеграм-канале съобщават, че Макеевка може би са загинали 600 човека.

Телеграм каналът МИГ Росии обаче твърди, че данните за “стотици загинали в Макеевка са украинска дезинформация”.

Киев не е поел директно отговорност за удара. Руското министерство на отбраната официално не е коментирало нищо.

Гражданите на Украйна не са готови да се откажат от територии заради мир

Гражданите на Украйна не са готови да се откажат от територии в името на прекратяването на войната, показват резултатите от допитването на Киевския международен институт по социилогия, цитирано от Би Си Си.

 

От 2005 анкетирани, 85% смятат, че каквито и да е териториални отстъпки са абсолютно недопустими.

 

Едва 8% казват, че са готови да се откажат от част от територията си заради постигането на мир и запазване на независимостта на Украйна.

 

Този резултат се повтаря във всички региони, дори в източните, които са най-силно засегнати от войната.

 

Допитването се провежда редовно от началото на руската инвазия, но резултатите му се променят незначително. През май месец 82% от анкетираните се обявиха срещу каквито и да е териториални отстъпки, а през септември – 87%.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy