Детските градини в София затварят за месец през лятото

За първи път от доста години всички детски градини в София ще бъдат затворени за по един месец през лятото. Половината от тях ще работят през юли, а другата половина – през август. Това обясниха за Mediapool от Столичната община.

През това време децата, които ги посещават, ще бъдат насочени към друга градина. Обикновено това става на принципа на „разменното гостуване“ – една градина приема децата от друга за юли, а през август децата от работилата през юли забавачка отиват в тази, която е била затворена.

За да си вземат учителите отпуск

Целта на това масово затваряне на градини е работещите в тях да успеят да вземат по-голямата част от отпуските си, което в противен случай нямало как да се случи. Времето, в което сградите няма да приемат деца, ще се използва и за ремонти, ако такива са планирани.

Първоначално от Столичната община делегираха на районните администрации да направят график за работа на градините. Така почти във всички райони беше решено те да затварят за по месец през периода юли-август.

Това доведе до недоволство сред родителите, които трябваше да измислят кой да гледа децата през месеца, в който градината е затворена. Причината е, че не искат да причинят срес на децата като ги пратят за няколко седмици на непознато място и с непознати възпитатели. Освен това на места родители са насърчавани да не пускат децата си в месеца, в който градината им е затворена.

Промяна на плана

В началото на май обаче се появи писмо от Столичната община, с което графиците се отменят и се настоява да затворят само градините, в които има спешна нужда от ремонти. Мотивът – недоволството на родителите. Това предизвика шум в системата и напрежение и сред родители, и сред учители и директори, тъй като въпросното писмо така и не беше оповестено публично, а се появи във фейсбук групи с хиляди членове.

Още повече, че появата му съвпадна с изтичането на срока, в който от родителите се иска да подадат заявление кога детето им ще ходи на градина през лятото, за да се планира доставката на храна и разпределението на учители и помощник-възпитатели. Повечето семейства пък тази година съобразяват въпросното заявление с графика за работа на градината.

Промяна на промяната

В следващите няколко дни нареждането да не се затварят градини беше отменено и отново се стигна до изходната ситуация с едномесечните почивки и графиците. Мотивът – работещите в градините трябва да могат да излязат в отпуск.

Според директори от системата е имало предложение повече градини да работят през юли за сметка на август, тъй като по традиция повечето хора почиват именно през август. То обаче не е прието от общината.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy