Децата влизат в социални мрежи поне по пет пъти на ден

Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Най-използваната от тях е „Тик ток“, следва „Снапчат“ и „Фейсбук“. Една четвърт от децата са пет и повече часа на ден в социалните мрежи. Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Черноморска академия за сигурност проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

Освен използването на социални мрежи близо 70% от децата са в интернет всекидневно между един и три часа.

Положителна е тенденцията на увеличаване на учениците, които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, като 38% са научили от родителите си за какво се използват тези настройки. Близо две трети от децата (62%) споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, а една пета (20%) говорят по темата само с приятели.

Проучването показва още, че близо 77% от децата ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн.

Всяко десето дене ще сигнализират първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето.

Близо 12% заявяват, че няма да потърсят никъде помощ и ще се опитат да се справят сами.

На въпрос дали са изпадали в ситуация на дискомфорт в нета, 75% отговарят, че не са. Жертва на кибертормоз са били 14%, като 9% от тях споделят, че този вид тормоз продължава, въпреки, че са сигнализирали компетентните институции.

Близо 90% от учениците разбират за тормоз в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове.

Повече от половината деца, участвали в проучването – 552, са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 493 са били свидетели на грубо поведение онлайн, 230 деца споделят за обиди относно външният им вид.

Над половината от учениците (55%) играят в мрежа с хора, които не познават. Две трети са получавали покани за приятелство от непознати, а 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях.

Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. Една трета познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Почти всички деца споделят, че сърфират през мобилен телефон. Те са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Проучването сред учениците на територията на община Варна за безопасност в интернет е второто, което Държавната агенция за закрила на детето заедно с Черноморска академия за сигурност реализират. Миналата година такова беше проведено и в София.

Според анализ на Черноморска академия за сигурност, предоставен на ДАЗД, между двете проучвания се отчита положителна тенденция и нарастване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за поверителност на децата си.

Увеличение с 6% се наблюдава и при децата, които заявяват готовност да говорят с родителите си и да сигнализират, ако има опит да бъдат тормозени онлайн.

Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, сравнение с данните от преди близо година.

Като една от причините за тези числа Черноморска академия посочва в анализа си програмата „Киберзащитници“, която е с участието на Държавната агенция за закрила на детето. Тя е създадена да повиши информираността на обществото за превенция на кибертормоза срещу деца в мрежата.

През настоящата година предстоят проучвания с деца по темата за кибертормоза и в други области на страната.

 

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy