Деца от Видин, Ловеч и Габрово учат жестов език чрез театър

Близо 200 деца от Видин, Ловеч и Габрово се запознаха с жестовия език, участвайки в целодневна интерактивна работилница и театрален спектакъл „Отвъд стената – заедно на приключение“. Така те по интересен начин научиха някои жестове, които биха им били най-полезни в общуване с нечуващи хора. Проектът на фондация „Арт Бюро“ е един от спечелилите подпомагане в осмото издание на Vivacom Регионален грант.

Неговата цел е да повдигне темата за толерантността към глухите хора и да запознае децата със специфичния начин на общуване с тях. Идеята се заражда още през 2021 г., когато фондацията създава кукленото представление „Отвъд стената“. Главните герои са геометричните фигури триъгълник и кръг, олицетворяващи различни персонажи, които иначе никога не биха дружили един с друг. Сюжетът разказва за това как всеки от нас среща пречки в общуването си с другите, породени от неразбиране. В постановката се използва както български вербален език, така и жестов език, защото едната актриса е със силно увреден слух.

Постановката показва как всички могат да срещнат проблеми с общуването

Благодарение на финансирането от Vivacom Регионален грант и Национален фонд „Култура“ представлението достига и до децата във Видин, Ловеч и Габрово. Освен че буди техния интерес към жестовия език и ги учи да бъдат по-толерантни, проектът представя един иновативен артистичен продукт в градове, където достъпът до подобни постановки, адаптирани за глуха аудитория, е ограничен.

„Когато първоначално създадохме постановката „Отвъд стената“, се получи неочакван парадокс – оказа се, че представлението привлича голям процент от чуващите хора, което силно ни изненада. Така се роди идеята, че трябва да направим обучение за деца под формата на игра, за да разберат те на какъв език говори представлението и да намалим изолацията между отделните социални групи. Доразвихме проекта и добавихме уъркшопове след постановката благодарение на подкрепата от Vivacom Регионален грант“, разказва Албена Тагарева, директор на Фондация „Арт Бюро“.

Децата с огромен интерес се включват в интерактивната работилница

Събитията във Видин, Ловеч и Габрово вече се радват на широк интерес не само от децата. Едно от представленията във Видин привлича възрастна публика, съставена основно от хора със специални потребности, както и младежи от Регионалния център за работа с хора с интелектуални проблеми. Това показва, че подобен вид форми на изкуство са изключително подходящи и подкрепящи развитието на хората със специални потребности.

Vivacom Регионален грант подкрепя проекти на местните общности в областта на образованието и опазването на околната среда. През годините телекомът е дарил над 500 000 лв. за 108 проекта на 98 организации от 81 населени места. Кампанията се осъществява съвместно с Български център за нестопанско право.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy