Димитър Вацов: Радев даде мандата на себе си, Гешев се ползва косвено от ситуацията

„Президентът Румен Радев даде мандата на себе си. Косвено главният прокурор Иван Гешев се ползва от тази ситуация, доколкото няма да има съдебна реформа“. Това каза пред БНР политологът и преподавател в НБУ проф. Димитър Вацов.

Според него, за да си запази властта, държавният глава е избрал да връчи третия проучвателен мандат на партията, която има най-малък шанс да направи правителство.

В понеделник Румен Радев връчи последния мандат за кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание с тезата, че именно социалистите имат най-голям шанс за съставяне на редовно правителство. От предварителните заявки на останалите партии в парламента през последната седмица обаче беше ясно точно обратното и БСП е формацията, която има най-малки шансове да получи подкрепа за кабинет.

След връчването на мандата Вацов каза, че с позициите си за Украйна, за еврозоната и за хартиената бюлетина БСП няма как да събере мнозинство за съставяне на кабинет.

„Има една възможност Корнелия Нинова да врътне Радев. Има малък шанс да успее да направи коалиция на статуквото. Т.е. да продаде мандата на ГЕРБ, ДПС и евентуално на „Български възход“. Това е малко вероятно, защото Бойко Борисов ще предпочете да има избори, защото партията му може да бележи ръст заради твърдо избирателно ядро, а при падане на избирателната активност това твърдо ядро ще даде повече гласове спрямо другите партии“, добави той.

По думите му през поредицата от служебни правителства се изкривява политическото представителство. „Управлява едно пропутинско и прокремълско малцинство. Мнозинството, което е проевропейски настроено и гласува за другите партии, е непредставено в изпълнителната власт“, каза той.

Според Вацов при сегашния провал на политическата система в страната има „свръх привилегироване и овластяване на проруски настроените хора в България и свръх привилегироване и овластяване през прокуратурата на неясно какви сенчести интереси отзад“.

Политологът добави, че главният прокурор Иван Гешев е основен политически играч.

„Такъв беше и когато през 2020-а година влезе в президентството. В България прокуратурата е политически медиен рупор, който застава срещу този или онзи в даден момент. Работата на прокуратурата е да докладва в съда, а не пред медиите“, каза той и добави, че начинът, по който действа прокуратурата, плаче за реформа.

„Всички политици са оставени на милостта на г-н Гешев. Той решава кога да освети един политик и кога – не. Той е станал ясен символ на безконтролност и произвол“, посочи той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy