Документални пропуски са причина за депортиране на българи от Мексико

Българското посолство в Мексико е предприело незабавни стъпки, за да проучи пълната информация по казусите с върнати български туристи от страната. Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков пред БНТ.

Тази седмица обединение „Бъдеще за туризма“ алармира, че 27 българи на 6 туроператора без обяснения са били депортирани от Мексико, след като са кацнали на летището в Канкун.

Българското посолството е изпратило нота до външното министерство на Мексико, както и до властите, които отговарят за туризма. Изискана е пълна информация по случаите, каза външният ни министър.

Според Милков възможно е да има пропуски в стъпките от резервацията, през ваучерите, до документите за настаняване на туристите.

Той посъветва всички българи, които планират пътуване, да обръщат внимание на документацията, когато правят резервации да внимават във ваучерите им да няма грешки с изписване на имена и данни. Те трябва да са сигурни, че няма да им се случат нежелани ситуации, каза Николай Милков.

Във външното ни министерство работи ситуационен център с 24 часа дежурство на телефон. Всеки може да се възползва, ако му се случи инцидент, каза още Милков. В случая обаче задържаните български туристи няма как да се възползват от тази мярка, защото са им прибирани и телефоните.

Мексико е туристическа държава, това не са постоянни практики, заяви Милков. Той изрази надежда, че подобни ситуации няма да се повтарят в бъдеще.

Външният министър посъветва българите, които възнамеряват да пътуват до Мексико, да проверят всичко стъпка по стъпка.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy