„Доларът ще се обезцени“, Турците възхитени от Путин

Читателите на турския вестник “Ен Сон Хабер” подкрепиха решението на Москва да преведе заплащането на газа в рубли.
Повечето коментатори предложиха да се купува от Русия енергоносители в нейната национална валута, докато турските стоки да се продават за лири.

“Браво Путин. Смажи долара. Дай пример. Останалите ще те последват”, пише един от потребителите.

„Умен човек, каквото и да каже някой“, добави друг.

„Чудесно, нека доларът потъне, нека валутите на всички страни да действат“, пише Ахмет Селви.

„Този човек ще принуди целия свят да приеме рублата, която също ще влезе в живота ни като долара“, каза друг коментатор.

„САЩ и ЕС се простреляха в крака. Ако страните по света подкрепят това явление, тронът на долара ще рухне, дай Боже“, каза Ахмет Ага.

„Защо не използваме турски лири в търговията? Турция е лидерът по продажба на плодове и зеленчуци в Европа!“, възмущава се един от потребителите.

„Така и трябваше. Доларът ще получи тежка рана“, заключват читателите.

След началото на руската военна специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Някои страни обявиха замразяване на руски активи, много марки напуснаха страната. Европейският съюз вече одобри шест пакета от санкции, които по-специално предвиждат постепенно въвеждане на ембарго върху вноса на въглища и петрол.

Кремъл нарече действията на Запада икономическа война, каквато досега не е имало, но подчерта, че е бил готов за подобно развитие на събитията. Банката на Русия предприе мерки за стабилизиране на ситуацията на валутния пазар. Плащанията за доставки на газ към неприятелските страни бяха конвертирани в рубли.

Както заяви Владимир Путин, политиката на ограничаване и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите нанесоха сериозен удар върху цялата световна икономика. Според него основната цел на САЩ и Европа е да влошат живота на милиони хора.

Превод: В. Сергеев

Стани приятел на Obedineni и във Фейсбук, Абонирайте се и за нашия YouTube канал – Обединени и препоръчай на своите приятели

Коментарите са изключени