Домбровскис: Инфлацията е по-висока в държавите извън еврозоната

От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM II, наричан „чакалнята на еврозоната“. Следващата логична стъпка е да се присъедини към еврозоната. Това заяви в интервю за бТВ изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той отбеляза, че българската валута вече е свързана с еврото, тоест България вече внася парична политика от еврозоната, но същевременно не се възползва от ползите от еврото.

Според него няма място за притеснение, че въвеждането на еврото ще стане причина за по-висока инфлация. Можем да кажем, че инфлацията не е свързана с еврото, защото инфлация има в целия Европейски съюз. В държавите извън еврозоната тя е по-висока, коментира Домбровскис.

Наистина в момента сме в контекст на висока инфлация. Знаем, че основната причина за нея са високите цени на енергията, както и нарушенията с веригите на доставки, на които станахме свидетели през последните години, работим за справяне с тези причини, добави Валдис Домбровскис. Той прогнозира, че в следващите месеци инфлацията постепенно ще започне да спада. Същевременно трябва да се отбележи, че няма да бъде толкова бърз процес, защото инфлацията, която сега наблюдаваме, се е разпространила от цените на енергията до икономиката в по-общ план. Така че, това забавяне на инфлацията ще изисква старание и последователен микс от макроикономически политики, обясни зам.-председателят на Европейската комисия.

Домбровскис коментира и решението на България да предоговори ангажиментите, свързани със затварянето на въглищните централи по Плана за възстановяване и устойчивост. При обективни обстоятелства държавите могат да променят плановете си и това означава, че могат да предоговорят плана, да представят нов и да преминат през процес на одобрение, каза той. По думите му това е възможно при обективни причини и извънредни обстоятелства.

Крайната амбиция на новия план трябва да отговаря на съществуващия, отбеляза Домбровскис. Той припомни, че България вече има сравнително забавяне по изпълнението на плана, защото той бе одобрен през май 2022 година, а при повечето държави-членки одобрението е било още през 2021 година. Важно е да се съсредоточите върху изпълнението, за да може страната наистина да се възползва от наличното финансиране, заяви зам.-председателят на Европейската комисия. За да получи плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, България трябва да покрие договорените цели, отбеляза той.

По темата за приемането на България в Шенген, Домбровскис коментира, че Европейската комисия вече няколко пъти е излязла със заключение, че страната ни отговаря на критериите за присъединяване. Така че, според него, е въпрос на политически преговори с държавите, които неотдавна блокираха приемането на България в Шенгенското пространство.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy