ДПС обидено, че не получава третия мандат. ДБ призова ГЕРБ и ПП за договаряне

БСП, ДПС и „Демократична България“ са основните желаещи да получат третия мандат от президента Румен Радев, след като в понеделник неизпълненият втори бъде върнат от „Продължаваме промяната“. Опитът на партията на Кирил Петков и Асен Василев за обединяване на усилията за съставяне на кабинет чрез парламентарна декларация претърпя неуспех в петък, след като получи подкрепа за управленските си приоритети само от „Демократична България“ (ДБ).

В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път декларира желание нейната партия да е посредник в решаването на политическата криза. Депутатът от ДПС Йордан Цонев се обиди, че неговата партия не получава третия мандат от държавния глава при опитите за съставяне на правителство от миналата година насам. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък декларира, че за дясната коалиция е изключително важно да има правителство, но за целта трябва да има договорка между първите две партии, които се провалиха в изпълнението на първите два мандата, и предсрочни избори ще попречат на ключови за бъдещето на държавата решения и действия. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обаче е твърдо за избори, разчитайки че ще подобри повишение двойно резултат от последния парламентарен вот.

ДБ: Изпускаме прозорци

„Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната, става въпрос дали България ще се вгради и ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните и дългосрочни решения за политиката на ЕС, ако сега не направим това, политическият прозорец ще се затвори и не се знае кога отново ще се затвори. По същия начин стоят нещата и с Шенген, и с Плана за възстановяване“, заяви Христо Иванов пред БНР в неделя.

„“От ДБ участваме в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато. Това не зависи от нашата сериозност, защото това е съгласуване между двата лагера, някакъв компромис. … Те трябва да се съгласят за две неща – да изоставим конфронтационният формат на промени, който разчита, че авангардът на ПП ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи, а от друга страна – дали ГЕРБ изобщо е в състояние на някакво ниво да разбере, че без решаване на проблема с корупцията, не като проблем за един списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а като проблем трайно България да изгради ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тия въпроси, така че политическата система да не се занимава с това. Дали ГЕРБ са узрели за това“, посочи Христо Иванов. Според него всички тези въпроси трябва да се решат, за да тръгне страната напред..

„Отивайки на избори, даваме шанс на всякакви популистки възпаления на съзнанията за смяна на политическата система от парламентарна към президентска и т.н. … Има и още един голям риск от отиване на избори сега. Какво ще стане, ако ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове в следващия парламент, за да формират управление и да блокират всякаква идея за промяна? Ще се окаже, че отивайки на избори, ще сме им подарили страната“, добави той.

ПП запазва условията си към ГЕРБ

„При когото и да отиде третият мандат, ние бихме се включили в разговори по политики. … В зависимост от това кой е мандатоносителят и какъв е подходът за конструиране на кабинет – можем да се включим и в други разговори, но има твърде много възможности, за да ги дискутираме сега“, заяви пред националното радио акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“, номиниран за премиер с втория мандат.

„Ако ГЕРБ промени отношението си към корупцията, толерантността към нея, ние сме готови да разговаряме с тях, но до момента не виждаме никакви индикации за това“, посочи той.

По думите на Денков, ПП ще се включи в евентуална дискусия за политики, на която е поставен и въпросът за промените в законите и за отговорността на главния прокурор. „Съвсем нормално ще е с ГЕРБ да сме на една маса, ако и те участват в тази дискусия. Съвсем различен става разговорът нататък – кой ще управлява, с каква политическа отговорност и какви са гаранциите, че това, което е договорено, ще бъде изпълнено“, посочи той. Денков заяви още, че може да се търси вариант ПП да подкрепи „Демократична България“, ако те получат третия мандат:

„Но това ще бъде дотолкова, доколкото има шанс да бъдат реализирани полезни неща за България. Тези политики ние сме ги формулирали заедно с тях. Ако те успеят да изградят конструкция, която дава гаранция, че ще се случат нещата, бихме могли да ги подкрепим. Но това в момента е много хипотетично“, коментира представителят на ПП.

Нинова иска нов подход на преговори

Вървим към ключов момент за отговорност пред държавата и съставяне на правителство с третия мандат, при когото и да отиде този мандат, заяви на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. Последните пъти Румен Радев неизменно връчва именно на социалистите третия мандат, но не се знае дали сега ще подходи по същия начин..

„При трети мандат, при когото отиде, свикваме, говорим, обсъждаме кризисната ситуация и решаваме“, каза Нинова. Според нея сега е нужен по-различен подход на разговори.

„Аз предпочитам да поканим председателите на лидерите на партиите на разговор. Това ще е малко по-различен подход от този, който приложиха колегите от „Продължаваме промяната“. Трябва да говорим имаме ли желание да правим правителство, или някаква индикация, за да не се понесе вината за предстоящите избори от някоя от партиите. Ако лидерите декларират готовност за разговори, втората стъпка е да се свикат екипите по една програма за управление, да се сложи срок и задачи и тези задачи да участват в оформянето на тази програма“, каза още лидерът на БСП.

ДПС: Втори сме по влияние в страната и най-подготвени за кабинет

Йордан Цонев от ДПС пък смята за най-логично президентът да даде третия мандат на Движението за права и свободи.

„Към този момент ми прави много неприятно впечатление – кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група“, отбеляза Цонев.

Според него влиянието на Движението в страната вероятно дори е второ по големина. „Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже – в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място“, каза той пред БНР. Според него „в това има етнически привкус“.

„Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Не умираме от желание да получим мандата, нито от желание за власт, но питаме защо. Фактът, че не се дискутира името на ДПС е дълбоко обиден“, добави Йордан Цонев. Според него ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат.

Той заяви, че ДПС ще участва в разговорите за правителство, дори и да не получат мандата. „Искаме възстановяване на диалога. Няма да откажем диалог на никой. Имаме едно условие – да не ни поставят разговорите под условие“, заяви още Цонев.

„Демокрацията е избори. Ние никога не сме се страхували от избори и никога не сме смятали, че изборите са нещо лошо. /…/ Изборите са изход, но ако може да се намери по-добър изход, би било по-добре. По-добрият изход е да направим някакъв тип управление, което да започне да решава кризите. За нас решаването на всички кризи започва първо с решаването на политическата криза“, допълни той.

„Възраждане“ не иска правителство „зомби“, а предсрочен вот

„Очевидно е, че няма да има правителство и е няма смисъл да се удължава агонията на това Народно събрание. Румен Радев каза, че изборите през зимата са лош вариант за България и затова е добре да са в края на март или началото на април. Тази задача е изпълнена. Какво чакаме още? Парламентът е на командно дишане и въпросът не е дали, а кога ще бъде разпуснат“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него изборите са най-добрият изход от всяка една политическа криза“.

„Ако има кабинет, той ще бъде зомби, защото няма как един политически труп, какъвто е 48-ият парламент, за роди жизнено правителство“, смята лидерът на „Възраждане“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy