Дроновете водят игра на котка и мишка зад руската фронтова линия в Украйна

Когато украинска ракета се насочва към руската радарна система, войниците от елитното подразделение, чийто дрон е открил мишената, чакат със затаен дъх.

„Остава още около минута“, каза операторът на дрона, 46-годишният Соляра, преди да настъпи тишина във фургона за управление, пълен с екрани и кабели и скрит зад храсти и дървета в северозападната част на Харковска област.

Екипажът от 15-а отделна артилерийска разузнавателна бригада управлява „Акула“, украински дрон с усъвършенствана технология, включително камера, която понякога може да разчита надписи върху дрехи от 2 километра над земята.

Той е част от разрастващата се национална програма за безпилотни летателни апарати, която се разви в Украйна след нахлуването на Русия в началото на 2022 г., произвеждаща редица атакуващи и разузнавателни въздушни апарати, които играят все по-важна роля в битките.

В този случай дронът, който е открил целта за артилеристите, временно беше изваден от строя, когато руските системи за електронно заглушаване прекъснаха видеопредаването.

Когато картината се появи отново след около минута, екипът видя димящ кратер на около 50 метра от руския радар, който се отдалечава на безопасно място.

Операцията, заснета от Ройтерс при условие, че местоположението където се случва няма да бъде разкрито, е една малка част от сложната игра на котка и мишка, която се разиграва по фронтовите линии, простиращи се на около 1000 километра.

Русия разполага с огромен собствен флот от дронове, както и със сложни системи за електронно заглушаване, която може да прекъсне сигнала на безпилотните самолети, управлявани далече зад окопите и да предизвика отклоняване от курса на управляемите боеприпаси.

„Те добавят системи за електронна война, които работят на други честоти, научават се да се крият правилно, преместват оборудването си за противовъздушна отбрана на ново място“, каза Соляра, използвайки своята позивна, който означава „дизел“.

Очите на бога на войната

Екипът на „Акула“ успява да върне дрона обратно вкъщи, и заяви, че с негова помощ са били унищожени множесто цели, включително системи за противовъздушна отбрана и радари, без да уточнява как са се справили с руските средства за електронна война.

„Около месец след като се присъединих, открихме система за противовъздушна отбрана, поразихме я и това беше приятна гледка“, каза 26-годишен член на екипа – бивш щурман на търговски кораб, чиято позивна е Кеноби – препратка към герой от филмите от „Междузвездни войни“.

„Това ме впечатли най-силно“, каза той, спомняйки си за ракетите за противъздушна отбрана, които са гърмели като букет от фойерверки, след като системата е била поразена.

Украйна използва редица безпилотни летателни апарати от утвърдени местни производители и стартиращи предприятия, както и от западни доставчици, както за откриване на цели, така и за директното им поразяване.

Екипажът заяви, че произведените в Украйна дронове обикновено са по-лесни за ремонтиране, ако бъдат повредени, тъй като бързо могат да бъдат изпратени на производителя им.

„“Акула“ е като iPhone при безпилотните самолети от този тип“, каза Соляра. „Той е много лесен за обслужване и експлоатация. През цялото време не сме загубили нито един летателен апарат.“

По-късно същия ден в разговор с Ройтерс командирът на 15-а бригада Олександър Попов заяви, че безпилотните самолети играят значителна роля на бойното поле.

„Изчислихме, че един полет на безпилотен самолет като „Акула“ ще струва колкото е стойността на дрона, защото можем да унищожим една високотехнологична оръжейна система на стойност милиони долари“, каза той. Дронът се оценява на около 50 000 долара.

Наличието на очи в небето с голям обсег на действие е особено ценно във войната между Украйна и Русия, където артилерията е доминираща на бойното поле и двете страни изстрелват хиляди снаряди всеки ден.

„Артилерията е богът на войната от дълго време, а артилерийското разузнаване е очите на боговете“, казва Соляра, докато в далечината се чуваше грохотът на оръдейния огън.

„Така ни наричат.“

По БТА

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy