„Дроновете са хубаво нещо“. България иска от ЕС нова ограда с Турция

България държи да получи пари от европейските партньори за построяване на нова солидна ограда по границата с Турция, докато Европейската комисия засега не предлага подобна помощ.

„Вече изпратихме в Европейската комисия (ЕК) вижданията на България и необходимите финансови разчети, така че да се подобри значително охраната на българската граница. Предлагаме да се изгради солидна ограда, която ще намали до минимум възможността за нелегално влизане на територията на ЕС“, каза българският президент Румен Радев след срещата си с унгарския президент Каталин Новак.

Преди ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че има готовност да се предоставят на България дронове, радари и допълнителен персонал от европейската служба „Фронтекс“.

Въпросът за изграждането на нова солидна ограда по турската граница бе повдигнат от Австрия и използван като аргумент за блокиране на кандидатурите на България и Румъния за Шенген. През последните два месеца австрийското правителство лобираше за предоставяне на 2 милиарда евро извънредни средства от бюджета на ЕС за изграждането на много по-сигурна ограда по границата с Турция.

Австрийския канцлер Карл Нехамер каза на няколко пъти, че Виена няма да подкрепи разширяването на Шенген, докато не бъдат показани „реални резултати“ от борбата с нелегалните миграция по т.нар. балкански маршрут.

Еврокомисията засега отхвърля исканията да се предоставят пари за нова ограда и напомня че няма пречка европейските държави да финансират съоръжението от своите бюджети

В четвъртък Радев каза, че предоставянето на нова техника на България е нещо хубаво, но е нужна нова европейската политика по отношение на нелегалната миграция.

„Защото когато имаме още по-добри технически средства за наблюдение и охрана, които ще регистрират проникване вътре на територията на ЕС, остава въпросът, след като тези хора проникнат и вече в много по-голяма степен това нелегално преминаване ще се констатира на границата, какво правим с тези хора“, каза българският президент.

По сега действащите регламенти, ако нелегалните мигранти бъдат арестувани на българска територия, те първо трябва да бъдат регистрирани. След това трябва да им се даде възможност да подадат молба за предоставяне на убежище, а ако не искат такова, мигрантите трябва да бъдат депортирани по официален път. Има множество доказателства, че много страни от ЕС често прибягват до незаконни депортации, без да регистрират мигрантите.

„Ние сме срещу тенденцията България и страните на първа линия да се превърнат в буферни зони като лагери за нелегална миграция“, обясни Радев и призна, че в момента България получава подкрепа от ЕС по линия на Фронтекс, която се изразява в хора и техническо оборудване за наблюдение и опазване на границата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy