Дъждовни бедствия в Гърция и Турция

Заради екстремни валежи и наводнения в Гърция един мъж е починал, а друг се издирва, предаде националната телевизия ЕРТ. Болница в град Волос беше наводнена, а на Спорадските острови хората са прекарали нощта без ток, като и към момента все още има прекъсвания.

Починалият мъж е 70-годишен животновъд от района на Агиос Георгиос в община Волос. Той е отишъл да нахрани животните си и е бил премазан от срутена стена.

Междувременно противопожарните служби съобщиха, че се издирва 42-годишен мъж, който е бил повлечен от течението.

Тази сутрин гръцките власти изпратиха съобщение до гражданите в районите на Солун, Волос, Лариса, Евия (Евбея) и Катерини с призив да ограничат придвижването си поради опасните метеорологичните явления.

Средиземноморският циклон „Даниел“ поразява почти цялата страна и особено префектура Магнисия в Централна Гърция.

Малко по-рано Константинос Миндринос, председател на Съюза на служителите в болницата във Волос в Магнисия, извести, че отделенията, в които се провежда химиотерапия, са наводнени.

Водата е заляла тротоарите във Волос, реките в близката планина Пилио (Пелион) са препълнени, а през нощта на гръцкия островен архипелаг Споради е нямало електричество и все още има периодични прекъсвания.

Пожарникарите са нащрек за бедстващи хора, чиито автомобили са заседнали на пътя, каквито се срещат във и извън градовете, откакто се разрази циклонът.

В префектура Илия в Северозападен Пелопонес посевите бяха засегнати от градушка.

Силна буря връхлетя и Корфу (Керкира), което доведе до прекъсване на електрозахранването на летището на острова.

Най-малко трима загинали при наводнения в Централна Турция

Най-малко трима души са загинали при наводнения в района на Централен Анадол, а екипите за издирване и спасяване продължават да търсят изчезнало тримесечно бебе, съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от в. „Хюриет“.

Проливни дъждове причиниха наводнения в турския Черноморски регион, наводнявайки къщи и работни места също и във вътрешността на страната, най-вече в Невшехир и Аксарай.

В Невшехир безжизнените тела на двойка, за която е установено, че е била в автомобил, отнесен от наводнението, докато се е движел, са били открити на около 500 метра от автомобила им след близо три часа интензивна работа.

В Аксарай, освен щетите по къщите, работните места и магазините, проливният дъжд е причинил пропадане на пътища, което е оставило много жители блокирани в автомобилите им.

Екипите на АФАД и турската жандармерия успешно спасиха 14 души, блокирани в града, но по време на усилията за евакуация беше намерено безжизненото тяло на една жена. Местните власти съобщават и за пропадане на път в близост до бензиностанция в покрайнините на града.

Двойка, блокирана в автомобила си, успяла да се спаси, но тримесечната им дъщеря се изплъзнала от ръцете на 25-годишната си майка и била отнесена от водния поток.

Екипите на АФАД продължават да издирват изчезналото бебе, докато местните власти съобщиха, че родителите са в стабилно здравословно състояние.

Екип от 15 гмуркачи от южния окръг Анталия се присъединиха към усилията на АФАД и жандармерията. Ръководителят на АФАД Окай Мемиш посочи, че докато екипите са били в готовност за северните градове Самсун и Гиресун, засегнати от наводненията на 3 септември, допълнителни екипи са били спешно изпратени в Аксарай и Невшехир.

„Екип от 150 души извършва операции по евакуация и издирване в Аксарай“, заяви Мемиш по време на посещението си в засегнатия от наводненията град.

Той припомни, че турската държавна метеорологична служба е издала „оранжев код“ за Самсун, Северна Турция, на 4 септември, като потвърди, че екипите продължават операциите си в северния регион.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy