Дърветата в Борисовата градина били отсечени „без умисъл“

Не е имало умисъл при отсичането без разрешение на над 20 дървета на територията на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. В същото време обектът трябвало да се разчисти, за да се придвижи процедурата по одобряване на плана за ремонт на комплекса. Разчистването пък щяло да продължи. А „съборените“ до момента дървета щели да се компенсират с нова растителност някога в бъдеще.

Това се разбра от обясненията на представителя на компанията „Парк Мария Луиза“, която е собственик на къпалнята. В дружеството мажоритарен дял държат фирми, свързани с Румен Гайтански – Вълка, а техен съдружник е общинското „Софийски имоти“, което дори няма представител в борда на смесената фирма.

В четвъртък представител на „Парк Мария Луиза“, кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков бяха извикани на изслушване в общинския съвет. Повод за това беше неразрешеното изсичане на поне 28 дървета на територията на къпалнята и разчистването на терен от почти 2 дка. То беше направено в началото на февруари, а формалният повод беше издадено от район „Средец“ разрешение за почистване на 11 дървета – сухи и израснали на стълби и подпорни стени. Оказа се обаче, че въпросните дървета не са докоснати, а са „почистени“ други поне 28.

Заради нарушението от общината обявиха, че налагат 100 000 лева санкция на „Парк Мария Луиза“ и сигнализираха за нарушенията прокуратурата и полицията.

През лятото на миналата година частните собственици в „Парк Мария Луиза“ представиха планове за ремонт и възстановяване на къпалнята, а по-късно общината издаде виза за проектиране, която позволява разработването на проекта за евентуалния ремонт.

Проектът за възстановяване на комплекса се прави от архитектурно студио, собственост на арх. Ивайло Петков, който е общински съветник от ГЕРБ. Фирмата му се занимава с проекта още преди избирането му за член на общинския съвет.

„Разчистването“ като входен билет

От изслушването на замесените стана ясно, че от частното дружество „Парк Мария Луиза“ първо са поискали разрешението за изсичане на 11 дървета от Столичната община. От там са препратили документите на районната администрация, тъй като според правилата премахване на дървета в частен терен се одобрява от районния кмет. Служители на район „Средец“ са описали растителността и са издали разрешението. Броят на дърветата, които е трябвало да бъдат почистени, е точно под минималната бройка от 12, която изисква подобни решения да се гледат от екокомисията към общинския съвет.

Разрешението за премахване на дърветата е издадено от район „Средец“ на 30 януари. „Парк Мария Луиза“ трябвало да уведоми районната администрация, че ще сече поне 48 часа преди да го направи. Вместо това, още на 31 януари тежка техника влиза в Борисовата градина и започва разчистване на съвсем различна част от къпалнята. Разрешението за сеч е използвано само като пропуск камионите да влязат в парка, който иначе е затворен за превозни средства и техника.

На 1 февруари общинските структури разбират, че на терена на къпалнята се сече непозволено. На място се установява, че почти 2 дка са разорани, десетки дървета са отсечени и дори пъновете им са надробени, за да не може да се установи точният брой на разчистената растителност. Все пак се стига до бройката 28 незаконно премахнати дървета.

„Те не са имали никога намерение да използват издаденото разрешение, а са го използвали само да проникнат в парка. За мен е пределно ясно, че на тези хора не може да се има доверие. Те използват всякакви надлежно издадени документи за извършване на незаконни дейности. Затова ви призовавам да отмените визата за проектиране. На тези хора не може да се има доверие“, коментира Трайчо Трайков. 

Червените точки са дърветата, за които има разрешение за отсичане. Вмест отях обаче са премахнати дърветата, оградени с бялата пунктирна линия. Изображението беше показано от районния кмет Трайчо Трайков.

Вълка наема Вълка, а дърветата падат без умисъл

През цялото време на обсъждането представителят на „Парк Мария Луиза“ Тодор Тодоров избягваше да отговаря конкретно на доста точно поставени въпроси от общинските съветници. Така например той няколко пъти беше попитан коя точно е фирмата, която дружеството е наело за изсичането на дърветата. Въпреки че на снимките, направени на място, се вижда, че камионът е на една от почистващите София фирми, Тодоров на няколко пъти отговори само, че  това е „фирма, специализирана в премахване на зелена и паднала растителност“. В крайна сметка на поредния въпрос за името на дружеството той отговори, че става въпрос за „Грийн партнърс – БКС“. Това дружество, което също е собственост на Румен Гайтански-Вълка, има многомилионен договор с общината за чистенето на 6 от 24-те столични района.

Тодоров оспори и твърдението на Фандъкова, че незаконно са премахнати 28 дървета. „Нямаме резултата от проверката на общината, за да ви кажа колко дървета са. Нямаме протокол за това кои и колко дървета са премахнати. Не сме ги премахнали ние. Възложили сме го на фирма, която е направила почистването. Имаме тепърва да прочистваме терена, за да придвижим инвестиционното намерение (за възстановяване на комплекса – б.а.)“, обясни Тодоров. 

„Не си го и помисляйте“, отговори му председателят на общинския съвет Георги Георгиев.

Въпреки това Тодоров още няколко пъти повтори, че има нужда от разчистване на къпалнята. А при поредното повтаряне на тезата, че не знае защо и колко дървета са премахнати без разрешение  добави: „Аз не мога да кажа колко дървета са премахнати. Нямаме мотив да отидем да премахваме дървета. Не е имало умисъл у фирмата да премахва дървета“.

По-късно Фандъкова обясни, че фирмата не е получила констативния протокол за отсечените дървета и акта за наложената глоба, тъй като от дружеството не ги приемали. Не можела да ги връчи и на представителя на дружеството, дошъл в общината, тъй като той нямал право да приеме точно този документ.

Отричайки нарушения, Тодоров призна единствено, че фирмата, която представлява, е сгрешила, че не е уведомила районната администрация, че ще сече. Заради това пък кметът Трайков каза, че не е упражнен и контрол от служителите му, които не знаели, че разчистването е започнало. Трайков добави, че вместо саморасляци и сухи дървета е изсечена жива гора.

Ще се сече още

Тодоров така и не даде ясен отговор защо се е наложило разчистването наред на терена от почти 2 дка, който според карта представена от районния кмет, е с формата на почти правилен правоъгълник. По думите на представителя на „Парк Мария Луиза“ дърветата на тази територия били паднали при влизането на тежката техника, наета за разчистването на саморасляци и изсъхнали дървета. Били съборени и три бараки. На въпрос защо дърветата, за които има разрешение са непокътнати, Тодоров отговори, че причината е, че „на втория ден от работата бяхме спрени“.

„Разораването на целия този терен, преминаването на пъновете през дробилката е много прозрачен начин да се скрие направеното и да се създаде лъжлива представа какво всъщност е премахнато. Съмнявам се, че става дума само за 28 дървета. В това разорано поле съм склонна да мисля, че бройката е по-голяма“, коментира председателят на комисията по екология Лорита Радева (ГЕРБ).

„Ние искаме да възстановим къпалнята. Не е възможно да се установи никакво действие без тази къпалня да бъде почистена. Басейнова дирекция, НИНКН започваха с това “Изчистете първо и тогава ще видим какво да бъде направено по проекта“, каза Тодоров по време на изслушването. След това на въпрос от Mediapool отговори, че се налага сериозно разчистване на саморасляци и че ще се искат още разрешения за сеч.

„Нито едно дърво нямате право да пипате, защото нямате одобрен проект, нито разрешение за нещо. Отделно ви трябва разрешение за премахване на дървета. Ако след време има проект и разрешение за строеж, тогава ще стои на дневен ред проблемът има или не саморасляци. Сега не може да сечете нищо. Имате разрешение за 11 дървета, а влизате и премахвате десетки други“, възмути се председателят на общинския съвет.

„Г-н Тодоров, разбирам, че вашата роля е да се правите на наивен и да не отговаряте на конкретните въпроси. Не става въпрос за просеки, а за масова сеч. За оголване на поляна. Имате ли нужда от разрешение да премахнете камарите стари гуми в къпалнята“, включи се в обсъждането и независимият общински съветник Борис Бонев.

Въпросът със собствеността

Казусът с незаконната сеч отново повдигна въпроса как е приватизирана къпалнята. Припомнено беше, че това е станало през 2003 г., когато тогавашният общински съвет решава общинското „Софийски имоти“ да апортира къпалнята в съвместно дружество с фирма, свързвана с Румен Гайтански. Така общината губи контрол над комплекса, който от години е затворен и се руши.

През годините имаше различни идеи за връщането на къпалнята на общината, но до момента нито една не е осъществена. В четвъртък Фандъкова и председателят на общинския съвет обясниха, че към момента изкупуването на частния дял от съвместното дружество не стои на дневен ред. Причината е, че първо, частният собственик не желае да продава и второ, защото това би било „осребряване“ на схемата, започнала преди 20 години.

Според тях теренът не може и да се отчужди, защото няма общ устройствен план на Борисовата градина, а дори и да има такъв, то теренът отново ще е за къпалня и няма да има основание да бъде отчуждаван.

Единственият вариант оставал частният собственик да възстанови комплекса, но спазвайки правилата. Които очевидно към момента не прави. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy