Държавата най-сетне маха частната фирма от „златния гьол“ на границата

Държавна фирма ще извършва дезинфекцията на влизащите превозни средства от Турция през ГКПП „Капитан Андреево“, обяви във вторник аграрният министър Явор Гечев.

От думите му стана ясно, че във вторник, т.е. днес, частната фирма, извършваща тази дейност, ще получи предизвестие за прекратяване на договора. Самият договор изтича на 12 март 2023 г.

Става въпрос за дружеството “ПиЕфСи”, което нашумя с контрола си над т.нар. “златен гьол”. Тя извършва дезинфекция на пунктовете – „Капитан Андреево“, „Малко Търново и „Лесово“.

Последно, в края на септември Столичният административен съд окончателно допусна запора на парите, които се намират в обектите на т.нар. „златен гьол“ по границата с Турция. Това са трите пункта за дезинфекция на автомобилите, които влизат от Турция в България. От документите по делото дава някаква представа какви обороти е пропуснала държавата, след като е връчила дезинфекцията на превозните средства в ръцете на частна фирма.

От делото става ясно, че по време на ревизията на НАП са открити досега данни за поне 31.9 милиона лева приходи, за които най-вероятно ще изиска плащането на данъци в размер на 5.3 милиона. Няма информация за общите обороти.

Ревизията на НАП е за установяване на задълженията на дружеството за ДДС за периода – от началото на 2015 година до края на май 2021 година. Свързана с „Пи ЕФ Си“ фирма стопанисваше доскоро и лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, покрай която споровете не спират в последната година.

Фирмата твърди, че общият приход от обслужване на чуждестранни автомобили е близо 15 пъти по-малък – 2.37 милиона лева. За всички останали превозни средства дружеството твърди, че вече е начислявало ДДС върху цената на предоставяните услуги.

Преди близо 2 години журналистът Генка Шикерова публикува своето разследване по темата, което показа, че само за пет години фирмата „ПиЕфСи“ е успяла да спечели 27 милиона лева от „гьола“. Това е станало след неправомерно възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните.

Държавната агенция се е отказала от една доходоносна дейност, която ѝ е възложена да изпълнява със закон. Самата дейност по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Въпреки това 20% от парите се прибират от частната фирма.

По време на акцията на НАП бе съобщено, че данъчните са открили в „Златния гьол“ огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Спецов съобщи, че фирмата трябва да се яви в НАП и да донесе всички десетки милиони, които има в касова наличност.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy