Държавата си върна 8.5 млн. лв. от аванса към ГБС за детската болница

Държавата успя да си върне по-голямата част от аванса, отпуснат на обединението от фирми от групата на „Главболгарстрой“, по вече прекратения 100-милионен договор за проектирането и строителството на Национална детска болница. От Министерството на здравеопазването съобщиха в сряда, че държавната Здравна инвестиционна компания за детска болница, която управлява проекта, е успяла да възстанови 8.5 млн. лв. от депозита на обща стойност 9.2 млн. лева, преведен на ГБС.

Като признати разходи са били приспаднати 648 528 лв.

Здравната инвестиционна компания е признала единствено изпълнените по силата на прекратения договор „разходи за застраховки, разходи за проектни проучвания, разходи за изработване на задание за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – Изменение на план за застрояване (ИПЗ) и разходи за изработване на проекти План за безопасност и здраве (ПБЗ) и План за управление на строителните отпадъци (ПУСО) за разрушаване на съществуващи конструкции“.

С постигането на това споразумение се възстановява голяма част от преведения депозит и се намаляват негативните последици от прекратения договор, като се избягват съдебни разноски и заплащане на високи държавни такси и хонорари, коментираха от здравното министерство.

Както Mediapool писа, 100-милионният договор с ГБС, беше прекратен през септември тази година и така държавата окончателното „скъса“ с обявения за невъзможен проект за изграждане на детската болница на мястото на недовършения строеж в двора на „Александровска болница“.

През лятото на миналата година тогавашното служебно правителство стигна до заключението, че проектът за детската болница не може да продължи като реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница, а построяването на изцяло нова сграда не може да стане в рамките на съществуващата обществена поръчка, т.е. проектът в този му вид е неизпълним.

Реалните стъпки по разваляне на договора, обаче, закъсняха повече от година и бяха задействани една при настоящия служебен кабинет.

В момента проектът за изграждането на Национална детска болница е на етап „анализ на нуждите на детското здравеопазване“, а за строителството й бе избран терен в столичния кв. „Горна баня“, близо до Специализираната болница по ортопедия.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy