Държавно финансираното инвитро остава само за жени до 43 г.

Министерството на здравеопазването запазва политиката си да има горна възрастова граница от 43 години за жените, които кандидатстват за държавно финансиране на инвитро процедури от Центъра за асистирана репродукция. Ведомството не се отказва да финансира инвитро опити само до определена възраст, когато шансовете за успех са по-високи, а рисковете за майката и плода по-ниски, въпреки че в края на миналата година петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени този текст от правилника на Центъра за асистирана репродукция.

МЗ приема, че възрастовото ограничение е отменено от съда заради процедурни нарушения, които в последствие ведомството е отстранило. Така възрастовата граница от 43 години е върната в правилника на Центъра за асистирана репродукция с промени, обнародвани на 17 януари.

Едва 10% от опитите след 39 г. завършват с раждане

В отговор на запитване на Mediapool от Министерството на здравеопазването представиха данни, които показват, че успеваемостта на опитите драстично пада след 39-годишна възраст.

По данни от 2020 г. с раждания завършват малко над 10% от инвитро опитите при жени над 39 години, докато между 35-39 г. този процент е двойно по-висок. Още по-големи са шансовете при по-младите жени, където между 33% и 37% от опитите завършват с раждане.

Източник: МЗ

През есента на миналата година МЗ се мотивира обстойно защо предвижда в правилника възрастово ограничение за финансираните от държавата инвитро опити.

Освен, че с годините фертилността намалява, се повишава рискът от аборт и хромозомни аномалии на плода. При жените на 25 – 30 години рискът от аборт е около 10% от бременностите, а при жените на 40 – 44 г. достига 35%. Рискът от хромозомни аномалии на плода при жени на 20 години е около 1 на 500, а при жени на 45 години е 1 на 20.

Чужд опит

Ведомството представи и опита на други европейски държави, като повечето са възприели горна граница от 40 години: Австрия, Германия, Испания, Естония, Португалия (40 г. за IVF и ICSI; 42 г. за изкуствено осеменяване), Словакия. По-ниска от тази възрастова граница е определена в: Швеция – 39 г.

Пределната възраст в Латвия е 41 г., Литва – 42 г., Хърватия – 42 г., Италия – 43 г., Люксембург – 43 г., Франция – 45 г., Кипър – 50 г., Унгария – 45 г. Така само последните три страни са с по-висока възрастова граница от възприетата у нас, което прави страната ни една от толерантните по отношение на финансирането на инвитро опити с обществени средства. 

Нови дела?

Възрастовото ограничение беше оспорено пред съда от лекарка, на която бе отказано финансиране поради навършена пределна възраст. Въпреки че съдът отмени разпоредбата заради нарушени процедури от страна на МЗ, по същество магистратите не оспорват целесъобразността на тази мярка.

Според ВАС приемането на точно посочената възраст би могло да е медицински обосновано, но проблемът е в липсата на мотиви, поради което съдът не може да извърши контрол за законосъобразност. Затова след решението на първа инстанция МЗ прокара наново същото възрасстово ограничение, но този път се мотивира.

Не е изключено ограничението пак да бъде атакувано по същество.

Д-р Анелия Пеева – една от жените, на които е отказано финансиране поради навършване на пределна възраст и която обжалва ограничението пред съда, коментира през миналата седмица пред БНР, че проучва дали може да съди страната в Страсбург. 

Колко и какви процедури финансира държавата?

Центърът за асистирана репродукция разполага с годишен бюджет от около 20 млн. лева. По правилник двойките с репродуктивни проблеми имат право на финансиране на 4 опита ин витро. За 2021 г. беше отчетен ръст на подпомогнатите двойки и родените деца и по предварителни данни тази тенденция продължава и през 2022 г.

Центърът финансира следните дейности по асистирана репродукция:

контролирана овариална (хипер)стимулация (КОХС) с лекарствени продукти

контрола на стимулационния процес чрез ехографски прегледи и хормонални изследвания;

Инвитро методики: фоликулна пункция под ехографски контрол; класическо ин витро оплождане; оплождане чрез т.нар. ICSI; трансфер на свежи ембриони; криоконсервация на предимплантационни ембриони или на яйцеклетки; трансфер на размразени ембриони, които са криоконсервирани със средства от центъра; асистирана репродукция на спонтанен цикъл.

Центърът за асистирана репродукция финансира тези дейности при наличие на следните индикации:

тубарен стерилитет при жената;

стерилитет, свързан с мъжки фактор;

стерилитет при жената, свързан с липса на овулация поради ЛУФС;

безплодие с неизяснена чрез конвенционалните диагностични методи етиология;

доказано моногенно генетично заболяване или доказана балансирана хромозомна мутация при поне един от партньорите;

доказано онкологично заболяване при жената. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy