Д-р Дечев остава начело на болница „Иван Рилски“ засега

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиен не е приел подадената оставка на директора на университетската болница „Свети Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. Дечев остава начело на поста си, като здравният министър декларира подкрепа за настоящото ръководство на болницата, стана ясно в понеделник след телефонен разговор между двамата.

Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение.

Преди ден Дечев обясни, че е подал оставка, защото министерството не е реагирало на писмата му за 11 проблема пред болницата, за които властта трябва да съдейства. Част от проблемите са свързани със сливането на белодробната болница „Св. София“ с „Иван Рилски“. Самият Дечев декларира, че няма политически натиск над него, а се стигнало дотук заради „лични интереси на хора“, които обаче не са на ниво министър. Директорът на болницата е разговарял по казуса и с премиера Гълъб Донев.

В понеделник част от работещите в „Иван Рилски“ излязоха на протест в защита на Дечев, организиран от синдикат „Защита“. Според синдиката има интереси болницата да бъде разграбена и унищожена, а персоналът й пренасочен към частни болници.

Дечев обясни, че болницата е с добри финансови показатели за разлика от много други в сектора.

„“Иван Рилски“ е една от болниците, които е за пример в този сектор. Естествено е, нормално е да има персонални апетити към нея. Завършва с близо 4 милиона лева в печалба, въпреки „помощта“ на Министерството на здравеопазването. Не беше приоритетна явно за тях, съдейки по това, че не получи капиталови средства за проекти, за които е кандидатствала. „, коментира Дечев. 

Дечев се завърна начело на болницата през август 2021 г. През годините той е бил многократно неин директор в различни периоди и е бил сменян и връщан в зависимост от политическата конюнктура. В периода юли 2018-март 2020 г. Дечев беше управител на НЗОК, издигнат от ГЕРБ, но не беше подкрепен за нов мандат след разрив в отношенията им. 

Преди това Дечев пак оглавяваше болница „Иван Рилски“. През 2015 година Дечев беше уволнен от тогавашния здравен министър Петър Москов заради несъгласие с водената от министерството политика и в частност обединяването на няколко болници, включително „Иван Рилски“ под обща административна шапка. По-късно, през 2017 година служебният министър Илко Семерджиев върна Дечев начело на болницата.

През годините Дечев е заемал различни ръководни постове в здравната система и фармацевтични фирми: оглавявал е лекарствената дирекция на МЗ, ръководни позиции в НЗОК, постове в „Балканфарма“ и „Софарма“. По време на тройната коалиция е бил член на Управителния съвет на НЗОК от квотата на ДПС. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy