Евродепутатът Марк Тарабела е задържан по разследването „Катаргейт“

Белгийският евродепутат Марк Тарабела е бил задържан днес по разследването „Катаргейт“ за корупция в Европейския парламент в полза на Мароко и Катар. Той ще бъде разпитан от прокурор, уточняват белгийски медии, като се позовават на прокуратурата.

Отбелязва се, че жилището на Тарабела бе претърсено през декември миналата година, когато бяха задържани бившият зам.-председател на ЕП Ева Кайли, нейният партньор Франческо Джорджи, бащата на Кайли, евродепутатът Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, ръководител на неправителствената организация. Тарабела многократно изрази очакване да бъде разпитан и твърди, че е напълно невинен. Имунитетът на Тарабела и на колегата му Андреа Коцолино бе снет от ЕП в началото на февруари.

По разследването белгийските власти откриха над 1,5 милиона евро в брой, като над половината от тази сума бе намерена в куфар, пренасян от бащата на Кайли, както и в нейното жилище, споделяно с Джорджи. Панцери, обвинен за ръководител на организирана престъпна група, стана междувременно свидетел на прокуратурата и очаква наказание от пет години затвор – под законовия минимум за подобни престъпления. Ева Кайли, Франческо Джорджи и Антонио Панцери остават в затвора, а Фига-Таламанка наскоро бе освободен условно.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy