Евродепутат: Секретарят на българския културен клуб в Охрид е бил пребит

Секретарят на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков е бил нападнат и пребит. Това съобщи в профила си във фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев. Според него нападението е станало в четвъртък вечерта. Извършителите са били трима. Пендиков е бил настанен в болница.

„Очаквам моментална реакция на властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите“, написа Ковачев.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAndreyKovatchevMEP%2Fposts%2Fpfbid02i6bYFTn3zbDSEcD2kXgfJtMjhhWL4Xic1rX9cqxVrGnJFeWLkEsAQdw7Q5syCKe6l&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“304″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Според него Пендиков е бил пребит, само защото е „открит българин“ и секретар на клуба. Ковачев призова насилието и дискриминацията да спрат.

Пендиков е със счупена челюст, избити зъби и черепно-мозъчна травма, написа пък лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той допълни, че от партията ще искат изслушване на външния министър Николай Милков в парламента. Те настояват и македонската посланичка да бъде извикана в МВнР заради случая.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkostadin.eu%2Fposts%2Fpfbid0V3LMMPLx7YEnRvH8bkeSFDpN1v6cRKUaiDoAypkhF6TbyyCu7Fc3kGP2fpiv9FEfl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“285″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Засега от министерството няма официална реакция.

Това не е първият ицидент, свързан с културния клуб в Скопие. В края на ноември бе открита стрелба от преминаваща по улицата кола. Тогава нямаше пострадали, а щетите бяха дупки по външната врата и стъклото на офиса.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy