Европа се сблъсква с недостиг на лекарства, Гърция призова за общи действия

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова Европейската комисия да се намеси по въпроса с недостига на лекарства, който изпитват повечето европейски държави в последните месеци. Европа се сблъсква с остра липса на някои антибиотици като амоксициклин, както и антипиретични сиропи, сиропи за кашлица и други подобни продукти и то на фона на бума на респираторни инфекции след Covid и предстоящата грипна вълна.

Гръцкият здравен министър е изпратил писмо до комисаря по здравеопазването Стела Кириакиду, в което настоява за централизирана политика на ниво Европейски съюз за преодоляване на проблема с недостига на лекарства, пред който са изправени всички държави-членки на Европейски съюз.

„Държавите-членки се опитват да се справят с този проблем чрез вътрешни механизми, но въпреки това е наложително да има централизирани политики“, посочва Плеврис.

В понеделник Министерството на здравеопазването в Гърция обяви серия от мерки в опит да се справи с недостига на лекарства. Те включват повишаване на цените на много евтините продукти, така че да продължат да се предлагат на гръцкия пазар, а не на международния, където цените им са много по-високи, отбелязва гръцкия вестник „Катимерини“.

Местните фармацевти споделят за недостиг на лекарства за сърдечни заболявания, респираторни заболявания, остеопороза, диабет, епилепсия, неврологични разстройства, психиатрични заболявания и глаукома.

Фармацевтичните сдружения изпратиха писмо до гръцкото здравно министерство с искане властите да дадат приоритет на гръцкия пазар и да забранят износа на тези лекарства, за да задоволят вътрешните потребности.

Причини за недостига

Подобно на България, Гърция има едни от най-ниските цени на лекарствата в ЕС, което стимулира паралелния износ и генерира големи печалби за дистрибуторите на лекарства.

От недостига на някои лекарства като антибиотици, в момента страдат и големите пазари в Европа като Франция, Германия, Великобритания.

Недостигът на лекарства не е нов феномен, но се задълбочи с пандемията от Covid-19 и войната в Украйна.

Основната причина е свързана с производството на лекарствата, чийто различни етапи са разделени на множество места по света.

Смята се, че Китай и Индия произвеждат между 60 и 80% от активните фармацевтични съставки в света и тази концентрация на пазара е свързана с рискове. При проблем с един производител това генерира недостиг в световен мащаб.

Фармацевтичните компании могат също така да решат да спрат производството на продукт, който не е достатъчно печеливш, оставяйки на купувачите много малко алтернативи.

Нарастващите енергийни разходи заради войната в Украйна допълнително влошават ситуацията.

Възможни решения

Държавите се опитват да противодействат с различни мерки, огбелязват в съвместен материал по темата Euronews и Франс прес. В някои страни беше разрешено генеричното заместване на лекарства от фармацевтите. Но критиците на тази мярка казват, че това не решава корените на проблема. Освен това скорошно френско проучване установи, че замяната на едно лекарство с друго води до грешки при лечението в 11% от случаите.

Друга възможна мярка е производителите да са задължени да предоставят минимални запаси от определени лекарства, каквато политика има във Франция.

Нарастват и призивите за преместване на производството на лекарства от Азия обратно в Европа. Лобито на фармацевтичната индустрия предупреди, че е готово да върне известно производство в Европа, но отбелязва, че бюрокрацията и регулациите за намаляване на цените могат да бъдат пречка.

През март 2022 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) създаде ръководна група за справяне с проблемите с доставките на медикаменти. Групата работи за осигуряване на по-добра комуникация и координация между различните играчи в индустрията. 

Медицинските специалисти и пациентите се надяват на повече действия като част от новия регламент, който в момента се обсъжда в Брюксел. Предложението на Европейската комисия се очаква до края на тази година.

Но хората очакват и бързи решения, които могат да бъдат приложени сега, без да се чака дългото преразглеждане на законодателството на ЕС, което ще отнеме години. 

Ефекта за пациентите

Повече от половината от анкетираните фармацевти в проучване в Обединеното кралство смятат, че недостигът на лекарства излага здравето на пациентите на риск.

Скорошно френско проучване установи, че замяната на едно лекарство с друго води до грешки при лечението в 11 процента от случаите.

За много лекарства, особено тези за редки заболявания, често нямате алтернативи.

Дори само смяната на лекарство с алтернативно може да увеличи риска от странични ефекти или да има различна ефективност, което означава по-ниски здравни резултати и по-малка полза за пациентите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy