Европейският съвет иска да се финансират мерки за управлението на външните граници

Европейският съвет призова Европейската комисия да финансира мерки на държавите от ЕС, които допринасят пряко за управлението на външните граници. Това се посочва в приетите тази нощ заключения от извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Отчитаме, че миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски отговор, заяви на пресконференция след заседанието председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи, че ще бъде осигурен бюджет от ЕС по два първоначални проекта за гранична охрана и ще бъдат предоставени автомобили, камери и наблюдателни кули.

По нейните думи подобряването на граничната охрана следва да се осигури със средства от ЕС, както и с двустранна помощ между европейските страни и със средства от националните бюджети.

Убедени сме, че решението не е в една единствена мярка, посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят въпроса отново на следващото си заседание през март.

В заключенията от тази нощ се изразява подкрепа за дейността на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс при изпълнението на основната задача да подкрепя държавите в охраната на външните граници, в борбата с трансграничната престъпност и за увеличаване на броя на връщанията на незаконно пристигналите в ЕС мигранти.

Европейският съвет призовава ЕК незабавно да осигури съществени суми от европейския бюджет и подкрепа на държавите в укрепването на способностите и инфраструктурата за охрана на границите, както и възможности за гранично наблюдение.

Европейкият съвет осъжда опитите за използването на мигрантите за политически цели, особено като част от хибридни действия за дестабилизиране на ЕС.

Отправен е призив да продължи работата по разработване на мерки срещу превозвачите, които участват в трафик на хора или подпомагат подобни дейности. Изразено е очакване борбата с трафика на хора да бъде допълнително засилена в тясно сътрудничество между държавите от ЕС, Европол, Фронтекс и Евроюст.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy