„Екзакта“: Янев се изравни с Борисов по рейтинг

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (25.4%) и председателят на „Български възход“ Стефан Янев (25.2%) на практика си делят първото място по одобрени сред политическите лидери. Това показват данните от проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г., по метода „лице в лице“ сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Според резултатите неодобрението към Бойко Борисов (67%) е значително по-висок дял от това към Стефан Янев (42.6%), които е и с най-ниско неодобрени сред политическите лидери.

„През декември лидерите на парламентарно представените у нас партии са одобрявани главно от собствените си електорати. Все по-рядко българите одобряват лидер на партия, за която те самите не гласуват. Неодобрението към повечето лидери на партии в парламента през декември надхвърля 70%“, посочват от „Екзакта“.

По одобрени след Борисов и Янев се нареждат съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, които също имат изключително близки резултати – съответно 19.5% и 19.4%. Неодобрението към Петков е 70 на сто, а към Василев – 70.2 на сто.

Одобрението към председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е 15.2%, а към лидерът на БСП Корнелия Нинова 14. 9 на сто. Нинова обаче е партийният лидер с най-високо неодобрение – 75.1%.

Одобрението към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов през декември е близо 13.9%, а към другия лидер на формацията Атанас Атанасов е 11.5%. Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов е одобряван от близо 12.8% от българите.

Според проучването на „Екзакта“ електоралните нагласи не са се променили особено спрямо изборите на 2 октомври.

ГЕРБ остава първата политическа сила с 6.2% преднина пред втората – „Продължаваме промяната“. На трето място остава ДПС. При нови избори, подреждането между четвърто и шесто място ще е в резултат на силна конкуренция между БСП, Възраждане и ДБ.

„В изследването ни има индикации за съществуването на „скрит вот” за Възраждане. През последната година и половина, декларираната в изследванията ни готовност да се гласува за БСП неизменно се оказва по-висок дял от резултатите на тази партия. Понастоящем, в извънизборна ситуация, ДБ запазва резултата си от вота отпреди 2 месеца и е вероятно коалицията да има ресурс за по-добро представяне на следващи избори“, посочват от „Екзакта“.

Според 27% от българите вината за липсата на работещ редовен кабинет и за честите избори е на всички български политици и на депутатите.

19% от участвалите в изследването виждат вина във всички политически лидери на парламентарни партии, които не успяват да преодолеят червените линии помежду си и не намират работещ политически формат за управление на страната.

Според 12% от българите вината е на всички български партии, независимо дали са представени в този парламент, или са останали извън него.

12% винят за политическата криза новите партии, като се отправят упреци най-често към ПП и към ИТН, както и персонално към техните лидери.

6% посочват като виновни за политическата криза ГЕРБ и Бойко Борисов.

3% отправят обвинения към президента. Също толкова – 3% посочват, че виновни за създалата се политическа безизходица са негласуващите българи.

Едва според 1% вината е на външни фактори, които работят за политически хаос у нас.

Всеки трети от участвалите в проучването посочва, че хората не гласуват, защото са разочаровани, обезверени и уморени от избори.

Според всеки пети у нас има силна нетърпимост към политическия елит и това демотивира хората да гласуват.

14% заявяват, че хората не гласуват, защото не могат да изберат партия, която да подкрепят, при това нито от старите, нито от по-новите партии.

Според 13% от участвалите в изследването, много българи не гласуват, защото вече не вярват, че ако гласуват нещо ще се промени както за страната, така и за тях лично.

За 7% от интервюираните расте недоверието към честността на вота, изборите се възприемат като предрешени и манипулирани, а вотът на хората се обезсмисля.

Според 7% от българите, има хора, които се притесняват от машинното гласуване.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy