Екоактивистката Грета Тунберг е арестувана на протеста срещу мина в Германия

Климатичната активистка Грета Тунберг е била задържана във вторник на протест срещу разрушаването на германското село Люцерат, предаде полицията, цитирана от Ройтерс.

Шведската тийнейджърка се присъедини миналия петък към демонстрантите срещу разширяването на откритата въглищна мина Гарцвайлер 2, на около 9 километра от Люцерат, заради която се налага събарянето на къщи на хората.

Според местната полиция Тунберг е била част от група, която се е „втурнала към перваза“ на мината. Тя е забелязана да стои сама в полицейски автобус. По-късно от полицията в Аахен казаха, че цялата група арестувани ще бъде освободена в рамките на деня.

Видео от мястото на инцидента показва трима служители, които изнасят Грета Тунберг от протеста, докато тя се усмихва.

<iframe width=“400″ height=“500″ frameborder=“0″ src=“https://www.bbc.com/news/av-embeds/64309628/vpid/p0dwz34b“></iframe>

Полицията съобщи за Ройтерс също така, че един мъж е скочил в мината, но не се уточнява какво е състоянието му.

Преди ден ДПА съобщи, че последните двама барикадирали се в тунел на мината, са го напуснали.

Село Люцерат, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, в което имотите отдавна са отчуждени и жителите са го напуснали, понастоящем е собственост на енергийната компания Ер Ве Е (RWE). То трябва да бъде напълно разрушено, за да се освободи място за добив на лигнитни въглища. Някои имоти в селото вече бяха съборени. Но работата в тази насока бе забавена от кампанията на екоактивистите, прераснала в демонстрации и сблъсъци с полицията в събота. Организаторите на протеста казаха, че в събота са присъствали около 35 000 протестиращи, докато полицията каза, че броят им е бил близо 15 000.

Миннодобивната компания Ер Ве Е очаква разрушаването на останалата част от селото да отнеме около осем до десет дни, а багерите да започнат да добиват лигнитни въглища там през март или април.

Активисти твърдят, че изгарянето на въглища подкопава усилията на Германия да намали емисиите на парникови газове.

Страната е обещала постепенно да се откаже от енергията от въглища до 2030 г.

Очаква се Люцерат да бъде последното село, което ще бъде разрушено за лигнитната мина.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy