Екоминистърът очаква по-сериозни и по-чести валежи

0

„Българската инфраструктура не е адекватна на нашия климат. А климатичните промени значат по-висок риск от екстремни явления. Можем да очакваме в бъдеще по-сериозни и по-чести валежи“.

Това каза пред Нова тв министърът на околната среда и водите Юлиян Попов след наводненията от вчера.

„Преди да бъде завършен анализът, бих се въздържал да обвиня един човек или фактор за наводненията. Става дума за комплекс от фактори – голямо количество валежи, реакция към предупрежденията, както и застрояванетo“, обясни той.

По думите му България не финансира достатъчно научните изследвания.

„За да бъдат развити проучванията, трябва да бъдат осигурени по-добре финансово. Има технологични въпроси, които да бъдат решени, за да може да има по-точно установяване на риска от наводнения. Плановете за управление на риска от наводнения се съставят въз основата на модели, които трябва да се усъвършенстват“, каза министърът.

По думите му в плановете за управление на риска са посочени няколко места по Черноморието, застрашени от наводнения, но с различна степен. „Конкретната територия в Царево е ограничена и трябва да се вкарат нови данни в математическия модел, за да бъде по-адекватно“, каза Попов и добави, че плановете разчитат на исторически данни.

„Планът за риск от наводнения е базиран на период 2011-2019 г. Трябва да се промени това, да се включат климатичните промени, както и периодите да са максимално дълги“, смята Попов. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy