Експрезидентът на Бразилия Дилма Русеф ще оглави банката на държавите от БРИКС

Дилма Русеф – бившият президент на Бразилия в периода 2011 – 2016 г., ще оглави Новата банка за развитие, учредена от страните, които влизат в обединението БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Това съобщи в. „Естадо ди Сао Пауло“, предаде ТАСС.

По информация на изданието, предложението на новото правителство на южноамериканската държава за нейното назначение начело на финансовата институция на мястото на Маркус Троихо, протеже на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, е било посрещнато положително от партньорите на Бразилия.

Русеф, която има български корени, ще бъде на поста до края на текущия бразилски мандат в ръководство на банката през 2025 г. На Троихо е било предложено да подаде оставка и да премине на работа в администрацията на щата Сао Пауло, където губернатор е бивш министър на Болсонаро.

Самата Русеф, по информация на „Естадо ди Сао Пауло“, ще придружава през втората половина на март новия президент на Бразилия Лула да Силва по време на визитата му в Китай.

Новата банка за развитие е учредена от държавите от БРИКС въз основа на междуправителствено споразумение, подписано на четвъртата среща на високо равнище на обединението през юли 2014 г. в бразилския град Форталезе.

Новата банка финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в държавите от БРИКС и развиващи се страни. От 2021 г. в Новата банка за развитие са приети Обединените арабски емирства, Уругвай, Бангладеш и Египет.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy