ЕК: Отделни страни може да финансират нова ограда по границата на България и Турция

Страните членки на ЕС сами могат да финансират оградата по българо-турската граница, твърдят източници от Европейската комисия, цитирани от БНР.

 

Така те тълкуват думите „двустранно финансиране, включително чрез доброволни механизми за солидарност“ от писмото на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен до европейските лидери от 26 януари.

 

България вложи десетки милиони за строителството на ограда по границата с Турция, но тя се оказа неефективна. Лесно се прескача от мигрантите, а част от нея е компрометирана заради лошата поддръжка.

 

България твърди, че е изпълнила всички изисквания за присъединяване към Шенген, но Австрия смята, че все още участъци по границата с Турция не се охраняват добре. 

На този етап Австрия отказва да преразгледа позицията си срещу допускането на България и Румъния в зоната за свободно пътуване, но се ангажира да настоява пред ЕК за 2 млрд. помощ в подкрепа на нашата страна.

 

ЕК обаче отхвърли призивите нова ограда по границата между България и Турция да бъде строена с европейски страни. 

 

Сега, обаче, става ясно, че има форма, според която България може да бъде подпомогната от други страни.

 

Една страна членка може да подпомогне финансово друга за оградата, допълват от ЕК. 

 

Темата за мигрантите ще бъде обсъдена на заседанието на европейските лидери следващата седмица.

 

В писмото на Урсула фон дер Лайен са посочени общо 15 мерки, които да доведат до по-поносимо положение с притока от мигранти.

 

Сред тези мерки са повишаване на усилията за връщане на незаконно пристигналите в ЕС, регистрирането на всеки един от тях, разселването им на доброволна основа, преговори със страните, откъдето те са пристигнали.

 

Председателят на ЕК предлага държавите от ЕС взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат основание да останат в Европа.

 

Разширяването на Шенген тази година е все по-съмнително

 

Амбицията на България и Румъния да се присъединят към Шенген през октомври тази година изглежда все по-малко вероятно да се реализира. 

 

Австрия и Нидерландия, които се противопоставят на разширяването на еврозоната, концентрират усилията си към реформирането ѝ, а не към разширяването.

 

Сега, обаче, Австрия има възможност да помогне не България.

 

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоява от седмици за финансова подкрепа от страна на ЕС за България и Гърция с цел охрана на външните граници на съюза.

 

Той инспектира на място как се пазят българските граница и каза, че България все още се нуждае от технически способности, “защото има участъци по границата, които трябва да бъдат по добре обхванати от системата за наблюдение“.

 

Той не се ангажира със срок, в който да се промени позицията на страната му срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген, и постави серия изисквания към страната ни и Европейската комисия (ЕК), за да го направи.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy