ЕК предлага ограничаване на вноса на 4 стоки от Украйна

Европейската комисията (ЕК) предлага пакет от мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, съобщиха от Министерството на земеделието.

Предвижда се ограничаване на вноса на четири продукта – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, както и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната.

Освен това фермерите в пет страни – Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния, ще получат допълнителни компенсации в размер на 100 млн. евро. Всико това ще стане възможно, ако първите четири държави отменят въведените ограничения срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Натискът върху Брюксел да изработи решение на европейско ниво нарастна, след като Полша и Унгария миналия уикенд забраниха вноса на някои продукти от Украйна, а след тях това направиха Словакия и България. Тези страни се превърнаха в транзитни маршрути за украинското зърно, което не може да бъде изнесено през украинските черноморски пристанища заради руската инвазия.

Така милиони тонове зърно останаха блокирани в страните, граничещи с Украйна, принуждавайки местните земеделски стопани да се конкурират с притока на евтин украински внос, който според тях изкривява цените и търсенето.

В сряда Европейската комисия заяви, че ще предприеме спешни „превантивни мерки“ за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, след като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия внесоха съвместна жалба в края на март.

Служител на ЕС съобщи, че зърнените култури ще могат да влизат от Украйна в петте страни, само ако са предназначени за износ за други членове на ЕС или за останалата част от света. Срокът на действие на мярката ще бъде до края на юни.

Отделно от това Европейската комисия, която контролира търговската политика на 27-те страни членки на ЕС, планира да разследва дали са необходими мерки и за други чувствителни продукти.

Въпреки че извънредните мерки могат да влязат в сила в рамките на няколко дни, разследванията на ЕС обикновено траят шест месеца, отбелязва Ройтерс.

В сряда Валдис Домбровскис, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, обсъди плановете с министри от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с украински представители.

Румънският министър на земеделието Петре Дая заяви, че Домбровскис е поискал България, Унгария, Полша и Словакия да оттеглят своите индивидуални забрани за внос. Той е казал, че ЕК може да одобри обща забрана за вноса на украинско зърно и маслодайни семена за петте засегнати страни до 5 юни.

„Днес се съгласихме, че ще продължим тези преговори… Следващата среща ще бъде в началото на следващата седмица – понеделник, вторник“, заяви полският министър на земеделието Роберт Телус пред полската държавна телевизия.

Разговорите с ЕК продължават, при уверението, че окончателното решение може да бъде взето в кратки срокове (до няколко дни), в случай на съгласие на всички участници в преговорния процес, се казва в съобщение на българското Министерство на земеделието.

От ведомството посочват, че предложените спешни мерки от ЕК са потвърждение на позицията на българското правителство, че е необходима намеса от Брюксел за нормализиране на ситуацията на пазара на селскостопански продукти в най-засегнатите държави, намиращи се в близост до границата с Украйна.

На територията на България няма да бъдат допускани над 20 стоки с произход от Украйна за периода от 24 април до 30 юни 2023 г., реши Министерският съвет в сряда.

Така българското правителство последва примера на Полша, Унгария и Словакия за забрана на селскостопански продукти от Украйна.

Предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов след заседанието на правителството.

За момента това е най-разумното решение, което можеше да вземем като държава, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. По думите му какво ще се постигне като ефект, ще се види през следващите седмици.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy