ЕК проверява авикомпаниите за скок в цената на билетите с 30%

Брюксел проучва скорошното покачване на цените на самолетните билети в цяла Европа, след като авиокомпаниите повишиха цените с цели 30 процента през лятото, което доведе до големи печалби. Това стана ясно от изказване на Адина Валеан, комисарят по транспорта на ЕС пред „Файнейшъл таймс“.

Служители на ЕС „проучват в детайли“ . . какво точно се случва на пазара и защо“, посочи тя пред изданието.

Европейската комисия няма правомощието да регулира цените на самолетните билети, но намесата на Валеан увеличава натиска върху авиокомпаниите заради неотдавнашните покачвания на цените, предизвикани от бума на пътуванията и проблемите с веригата за доставки особено след пандемията.

Тя каза, че търси обяснения от авиокомпаниите за повишаването на цените и потенциалните бариери пред свързаността в блока.

Средните цени на самолетните билети в Европа са били между 20-30 процента по-високи през лятото на 2023 г. в сравнение с 2019 г., според данни на ЕС, публикувани през октомври в отговор на въпрос в Европейския парламент.

Валеан каза, че няма планове да се намесва във “функциониращия” авиационен пазар, но комисията се нуждае от повече подробности за динамиката на индустрията, която е довела до по-високите цени.

Все още проучваме, защото нямаме пълно, подробно обяснение, уточни еврокомисарят.

„Ние не можем да се впуснем като регулатор в микроуправление на цените или да налагаме това, не мисля, че това е възможно или желателно“, каза Вълян.

„От друга страна, това, за което се притеснявам като регулатор, е, че цената може да се превърне в бариера за свързаността.“, добави тя. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy