ЕК ще подпомогне източните държави да извозят украинското зърно

Европейската комисия е на път да отстъпи пред исканията на някои от източните страни-членки на ЕС и ще им предложи помощ за преместването на излишното украинско зърно, което се намира на пазарите им. Успоредно с това комисията има намерение отново да налага вносни мита за тази продукция на по късен етап. Това са последните развития по казуса, станали ясни късно в сряда. Междувременно ЕК обвини в четвъртък Русия за напрежението сред европейските земеделци.

Това развитие се случва, докато Брюксел анализира ограниченията, наложени от Полша, Унгария и Словакия върху украинската продукция и в отговор на пренасищането на доставките в резултат на войната на Русия и забавяне на износа през Черно море. България също наложи ограничения в сряда и Румъния обмисля да последва примера й.

Огромен внос в Полша на украинско зърно

След инвазията на Русия в Украйна, петте страни твърдят, че на тяхна територия вече има „хилядократно“ увеличение на украинските селскостопански продукти, посочи високопоставен служител на ЕС. В детайли, вносът на пшеница в Полша се е увеличил от 2800 тона през 2021 г. на 500 000 тона през 2022 г. Други източни страни от ЕС са видели подобни тенденции, добави служителят.

В писмо до посочените 5 страни ЕК предлага „превантивни мерки“ за вноса на украинска царевица, пшеница, слънчоглед и рапица. Първоначално, говорител на ЕК каза пред Politico, че това включва налагане на мита върху украински продукти, но по-късно уточни, че процесът първо ще изисква започване на “предпазно разследване” за въздействието на вноса върху по-широкия пазар на ЕС. В момента Комисията обмисля да предприеме тази стъпка, каза високопоставен служител на ЕС.

Анализ:

По-високи цени на зърнопроизводителите, докато се борим за по-евтини храни на пазара

Засега Комисията предлага мерки, които да помогнат на петте държави да транспортират украинско зърно през техните територии.
“Трябва наистина допълнително да улесним този транзит към държави-членки, към други трети страни. Как да го направим? Продължаваме това, което правим досега, но, разбира се, на още по-висока скорост”, каза друг високопоставен служител на ЕС, добавяйки, че това изисква намаляване на логистичните разходи, което прави твърде скъпо преместването на излишното зърно, което в момента е заседнало в източните страни.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис и комисарят по земеделието Януш Войчеховски представиха предложението на Комисията пред министрите на икономиката на петте държави в късния следобед в сряда. Реално обаче срещата завърши в задънена улица. Брюксел каза, че преговорите ще продължат през следващите дни.

Други разглеждани варианти включват преразглеждане на едногодишно споразумение с Украйна, съгласно което по същество всички оставащи мита и проверки за внос от страната са премахнати. (Въпросното споразумение е със срок до края на май тази година – б.а.) Същевременно има проекторешение, с което ЕК се готви да предложи да бъде удължен до юни 2024 г.

Освен това се очаква Брюксел да хвърли допълнително финансиране за така наречените пътища за солидарност, създадени за евакуиране на украински пратки към световните пазари, и заяви, че ще ще разпредели 100 млн. евро в подкрепа на петте страни членки от Източна Европа. Последната мярка изисква одобрението на мнозинството от всички 27 страни от ЕС.

Още по темата:

България въвежда временна забрана за внос на 20 стоки от Украйна 

По-рано в сряда Войчеховски каза, че Комисията ще обяви “добри новини” за фермерите.

“В края на днешния ден ще можем да съобщим важни и според мен добри решения за фермерите в Полша и в страните, които граничат с Украйна”, каза Войчеховски на конференция по селско стопанство в Полша чрез видеовръзка.

Реалната развръзка по казуса се очаква да бъде факт до края на седмицата.

ЕК обвинява Русия за напрежението сред европейските земеделци

Европейската комисия обвини в четвъртък Русия за напрежението, наблюдавано сред земеделците в страните, през които се изнасят украински земеделски стоки.

Русия се възползва от всичко това, но за нас е важно да продължим подкрепата за Украйна, така че засегнатите в ЕС да не страдат повече и да можем да намерим решения на проблемите, създадени от Москва чрез блокадата в Черно море. Да не забравяме, че проблемите произхождат от това, настоя говорител на комисията на пресконференция в отговор на множество въпроси, предаде БТА.

Посочихме, че националните мерки са неприемливи, заяви той по повод решенията на няколко страни от ЕС да спрат част от вноса от Украйна. Комисията предлага допълнителна помощ, ако едностранните мерки бъдат отменени и се насочим към общоевропейско решение, поясни говорителят, след като ЕК предложи вчера да отпусне още 100 милиона евро за пострадалите земеделци, получили по-рано тази година обезщетения за 56.3 милиона евро.

Новата помощ ще бъде разпределена по изчисления на експерти, за да бъдат обезщетени засегнатите земеделци в граничните държави. В следващите дни ще има подробности, разговорите продължават и ще бъдат редовни, очакваме много бързо решение, добави той. Говорителят отбеляза, че ЕК възнамерява да приложи европейските правила, които предвиждат отпадане на облекченията за украинския внос.

Когато държавите предприемат едностранни мерки в противоречие с европейското законодателство, не откриваме веднага наказателни процедури и не се обръщаме незабавно към Съда на ЕС. Винаги първо има фаза на обсъждане, посочи говорителят. Той поясни, че ЕС разполага с 450 милиона евро за тази година за подкрепа на земеделците, като националните власти имат правото да добавят свои бюджетни средства за обезщетение. За изплатените досега 56.3 милиона евро от ЕС може да се добавят още толкова от правителствата, а по следващите 100 милиона евро може да се добавят още 200 милиона евро национално финансиране, обясни говорителят. Имаме възможност да увеличим съответния европейски бюджет, но все още това не се налага, обобщи той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy