Емблематичен легион от руски бойци служи в армията на Украйна

Точният им брой е строго поверителен, позициите им – недостъпни, а изявленията – са добре изпипани. Руснаци се бият рамо до рамо с украинските войници в източната Донецка област. Те служат там в един много символичен легион, наречен „Свобода за Русия“.

Когато говорителят им с бойно име Цезар има среща с журналисти, най-често той ги води да видят развалините на един православен манастир в с. Долина – зона, отвоювана от украинската армия тази есен.

Разбитият позлатен купол, лъвът, изваян от имитиращ мрамор материал насред отломките, разхвърлените по земята икони са гледка, която идеално представя пред цял свят какви са ценностите на Путин, казва той.

Цезар, който е красавец със стоманеносини очи, винаги използва точните фрази, онези, които поразяват. Той ги изрича на руски и понякога на английски. „Не се бия срещу майката родина, бия се срещу режима на Путин, срещу тиранията“; „Не съм предател. Аз съм истински руски патриот“, повтаря той.

Създаден в началото на войната, легионът от руски бойци, чиято емблема представлява стиснат юмрук с изписани над него думи „Свобода за Русия“, е част от корпуса на международните доброволци в украинската армия.

Легионът, според Цезар, наброява няколкостотин руснаци, които след двумесечно обучение са разположени от май в Донбас, източноукраинския минен басейн, който Москва се опитва да завладее изцяло. Хората му са разгърнати по-специално в Бахмут, една от най-горещите точки по източния фронт, където вече месеци се водят ожесточени боеве между руски и украински войски. Руските доброволци служат предимно в артилерията, командвани от украински офицери.

„Това са мотивирани, професионални бойци, чудесно си изпълняват задачата“, уверява украински офицер, пожелал анонимност. Новобранците са минали множество интервюта и психологически тестове, дори са били подложени на детектор на лъжата, за да се избегне всякакъв риск от внедряване на агенти, обяснява той.

Политическо значение

В социалните мрежи като Телеграм, Туитър, Инстаграм и др. легионът „Свобода за Русия“ поства най-вече пропагандни видеоклипове и гръмко заявява, че е получил хиляди кандидатури.

„Те участват във войната, но без съществен ефект заради малкия им брой“, посочва украинският военен експерт Олег Жданов. „Значението им е по-скоро политическо. За Украйна е добра възможност да покаже, че има руснаци, които подкрепят демокрацията и свободата и се сражават на страната на доброто“, обобщава той.

Трудно е да се каже какви са точно „руските патриоти“ от легиона и техните мотиви. Според Тихий – работник от Толиати, столицата на руската автопромишленост, разположена на 800 км югоизточно от Москва – мотивите на тези хора са по-скоро лични, отколкото политически. Тихий е роден в смесено семейство. Срещнал е жена си в Русия, но тя е украинка.

„Тя не би ме разбрала, ако бяхме останали в Русия“, казва Тихий, който има и две деца. Руската инвазия в Украйна го изненадва, когато със семейството си е на посещение в Киев. Той и съпругата му изобщо не се връщат в Русия и Тихий се включва в украинската армия – в легиона с руските доброволци. Тихий почти не поддържа контакти с близките си, останали в Русия, които не разбират избора му. „Малко са им попромили мозъците. Но зная, че те се тревожат за мен“, казва той за тях. Споделя, че е скъсал и връзките с приятелите си, които „си седят си на дивана в Русия и разправят как ще освободят Украйна.

Без съжаление, нито емоции, той споделя, че вижда в руските войници „врагове“ и че „по-скоро ще се взриви с граната, отколкото да бъде пленен от силите на Москва“.

Тихий е подал молба за украинско гражданство, но ще може да го получи, едва щом свърши войната. „За момента все още съм с паспорт на врага“, казва той.

„Десен националист“

Колкото до Цезар – говорителя на легиона – той е от Санкт Петербург, където е бил кинезитерапевт. Твърди, че е политически мотивиран и се представя като „десен националист“, според когото режимът на Владимир Путин може да бъде свален само със сила.

Той няма никакво доверие в опозицията в Русия – по думите му „всички те са марионетки“ – и смята, че сънародниците му „не искат нищо да виждат и да чуват“. А после рязко отсича: „Русия загива. Идете по селата, ще видите пияници, наркомани, престъпници. Народът страда“, казва той. „Това е заради двайсетте години с Путин. Неговата система, неговото правителство, депутатите му, всичко това е пълен боклук. Всичките са загубеняци, корумпирани, крадци, мислещи само как да живеят в охолство и наслада. Така не се управлява една страна“, гневно заявява Цезар.

Руското нахлуване в Украйна на 24 февруари е отключило нещата при него – той завел жена си и четирите им деца в Киев. „Те също живеят в страх от бомбардировките и на студено, но са съгласни с моя избор“, заявява Цезар, който не крие от екипа на Франс прес лицето си, тъй като семейството му вече е на сигурно място в Украйна.

По БТА

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy