Енергийните министри на ЕС се разбраха за 180 евро/МВтч газов ценови таван

Министрите на енергетиката на страните от ЕС договориха пределен лимит от 180 евро/МВтч за цената на газа на едро при определени условия, заяви говорител на Съвета на ЕС, цитиран от ДПА.

Компромисът, достигнат в понеделник, предвижда таванът на цената на газа на едро за някои фючърси, търгувани на нидерландския хъб TTF, да важи за три поредни дни.

Таванът е с почти 100 евро по-малко от първоначалното предложение на Европейската комисия миналия месец, когато предложи механизъм за ограничаване на цените, когато достигнат 275 евро на MWh за 10 последователни дни.

Ограничението първоначално ще се прилага за договори със срок на бъдеща доставка между един месец и година напред.

Цените също така трябва да бъдат с 35 евро за мегаватчас над средните глобални цени на втечнения природен газ, за да бъде задействан договорения таван. Извънборсовите сделки може да бъдат включени на по-късен етап, след преглед от Брюксел.

Не е ясно дали става дума за обикновен или динамичен таван, като за последния настояваше и България. Предложението ще бъде прието на писмена процедура тези дни.

Окончателната сделка беше постигната, след като бе получено съгласието на Германия, която беше категорично против тавана поради опасения, че той ще доведе до пренасочване на газови доставки от Европа към региони с по-високи платежни цени.

Нидерландия и Австрия, които също бяха против тавана, се въздържаха при окончателното гласуване, а Унгария гласува против.

Няколко пазарни оператори, включително борсата ICE, операторът на европейския газов индекс TTF, предупредиха, че ограничението може да увеличи нестабилността, тъй като търговците биха го заобиколили чрез нерегулирани извънборсови сделки.

Сега договорената мярка трябва да премине през правната процедура на ЕС и трябва да бъде приложена от 15 февруари, за да ограничи цените, когато започне следващото зареждане на газовото хранилище.

Миналата седмица министърът на енергетиката Росен Христов посочи като оптимален таван за България варианта между 200 – 250 лева, така че обявената днес цена е доста над тези стойности.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy