Енергийният министър обяви, че държавата е прикрила авария с VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ през 2020 г.

0

Държавата е укривала предходни аварии в АЕЦ „Козлодуй“, свързани със спрения в момента VI блок на централата. Новината обяви във вторник служебният енергиен министър Росен Христов. Той уточни, че VI блок излезе в авариен ремонт заради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и миналата година.

„Този парогенератор има проблеми още от самото начало, при инсталацията му поради авария са допуснати някои отклонения от правилното му въвеждане, може би заради това дава дефекти по-често. Преди тези проблеми обаче са били скривани, включително и 2020 година е имало същият проблем“, каза министър Христов, цитиран от бТВ. През посочената 2020 г. на власт беше третото правителство на Бойко Борисов.

„Със сигурност 2020 г. не е обявена тази авария“, потвърди министърт.

Настоящата авария

“VI блок излезе в авариен ремонт заради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и миналата година. Побързахме да направим този авариен ремонт заради планирания ремонт на V блок, за да не рискуваме по този начин двата блока да излязат от системата по едно и също време“, обясни министърът на енергетиката.

Радиация не изтича, каза Росен Христов.

“Изключихме превантивно VI блок в период на изключително ниска консумация, ниски цени на електроенергия, голямо производство от ВЕИ-та от Румъния, така че евентуално да имаме минимални пропуснати печалби за периода“, каза той.

Министърът добави, че липсва оборудване, с което да се направи обстойно обследване на парогенератора.

Оборудването

“Оборудването е със срок на доставка година и половина, няколко фирми в света могат да го изработят – това са специални сонди“, уточни министърът. 

Според него този парогенератор има нужда от мащабна рехабилитация, която в идеалния вариант трябва да бъде извършена паралелно с плановия ремонт на VI блок.

„Надявам се докогато е планиран този ремонт, да получим необходимото оборудване, така че да направим една мащабна рехабилитация“, каза Христов.

По думите му е получена вече дерогацията за резервни части от Русия:

“Става въпрос за части, за които нямаме алтернатива в момента, както и за някои услуги, от които все още зависим. За момента сме осигурили експлоатацията на шести блок и няма опасност от сътресения”.

Перспективи

Росен Христов припомни, че се предвиждат два реактора на площадката в „Козлодуй“ и два на площадката в „Белене“.

„Предвиждаме два заместващи и два допълнителни. Шанс да заработят има. Въпрос е технически, финансово откъм срокове кое би било по-добре, това ще покажат анализите. Предмет на оценка е дали използването на тези реактори ни задължава да работим по нататък с Русия“, отбеляза министърът. Той уточни, че отнема около година да имаме данни строим ли на площадката в Белене с това оборудване, или с друго, като подчерта, че е скъпоструващо да го съхраняваме.

„Това, което е пропуснато, е именно тази мащабна оценка, така че НС да се произнесе веднъж завинаги какво правим“, каза Христов.

По отношение на „Боташ“, служебният министър на енергетиката добави, че количеството газ е от порядъка на 1 милиард куб. м за година.

„С Турция имаме договорка да използваме тяхната инфраструктура. Имаме достъп до терминалите – можем да го разтоварим, съхраним и пренесем до България“, каза още той и допълни, че първият танкер е от „Шениер“.

Цената е идентична за услугата, която получаваме, като в Турция, каза Христов, и добави, че страната ни има достъп до всички техни терминали.

„В Гърция си ангажираме слот, разтоварваме танкера, имаме конкретна дата, докато тук имаме по-голяма гъвкавост и по-голяма сигурност“, уточни той по отношение на Турция и добави, че страната ни преговаря със световните доставчици и крупните търговци, като „Шениер“, „Шел“ и др.

„Азерският газ ще преминава през интерконектора Гърция-България“, каза още енергийният министър. Той е категоричен, че за момента имаме пълна сигурност за доставките.

„Газът, който беше нагнетен по договори от м.г., е от два до три пъти по-висок от пазарната цена“, каза още Христов във връзка с „Чирен“ и обяви, че прогнозната цена за месец май е 90 лв., а за юни от порядъка на 75 лв.

„Газохранилището може да съхранява газа, т.е. нямаме загуби“, обясни още той, но подчерта, че фактът, че там са затворени такива капитали, не е добре, тъй като това са много оборотни средства и това би довело до счетоводни загуби за „Булгаргаз“ и за всички участници.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy