Енергийният министър: Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%

Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%, каза пред Нова тв служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му причината за това е, че се очаква да използва количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени.

„Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той.

По думите му до края на годината България ще подпише дългосрочен договор с Турция за доставка на природен газ.

„Това не е постигано никога досега – да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за 1 милиард куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия”, каза Христов пред Нова тв.

Той посочи, че България консумира около 3,5 милиарда куб. метра газ на година. 1 милиард идва от Азербайджан, тоест около 30%. „В момента всичко останало купуваме от Гърция- втечнен и тръбен газ. Това са краткосрочни договори“, уточни министъра.

Според него преноса на втечнен газ за България през Турция може да е факт през април следващата година. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy