Енергийният регулатор отнема лиценза на „Топлофикация-Габрово“

Енергийният регулатор разгледа на открито заседание във вторник искането на „Топлофикация-Габрово“ да й бъде прекратена лицензията за снабдяване на града с топлоенергия, а на 16 ноември ще бъде взето окончателното решение.

Спирането на работата на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество беше обявено през август. Причината е, че топлофикацията редовно оставя потребителите си без парно и топла вода и не може да изпълнява задълженията си по лиценз.

Тогава правителството се ангажира да осигури компенсации за битовите потребители на парно в Габрово, които трябва да минат на ток, Министерският съвет през октомври одобри програма за погасяване на разликата между досегашните им сметки за парно и бъдещите за ток. Финансовият ресурс е до 730 хил. лв. за този зимен сезон.

Сегашното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е чисто формално, но тя е длъжна да провери дали няма опасност хората в Габрово да останат на студено през зимата.

Засегнати от спирането на централното отопление са общо 4208 абонати, от които 4113 са битови, а 95 – стопански. За тях обаче няма технически проблем да се отопляват с електроенергия – мрежата може да поеме отпадалата от топлофикацията 12 МВ мощност и дори да покрие 38 МВ потребление при по-студена зима, сочат разчетите на „Електроенергийния системен оператор“.

Няма да възникне проблем и това, че дружеството ще спре да произвежда електроенергия, тъй като става въпрос за много малки количества, което няма да се отразят върху състоянието на енергийната система.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy