ЕП призова за трибунал за руските престъпления в Украйна

 

Европейският парламент отправи днес призив политическото и военното ръководство на Русия и Беларус да бъдат подведени под отговорност за военното нападение срещу Украйна. 

Текстът бе приет с 472 гласа „за“, 19 „против“ и 33 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Евродепутатите заявяват, че жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват жестокостта на войната и подчертават значението на съгласуваните международни действия за подвеждане под отговорност на виновните според международното право.

 

Те настояват ЕС, в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност, да се застъпи за създаване на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници.

 

Според тях подготвителната работа по този трибунал трябва да започне незабавно.

 

ЕП гласува и призив за налагане на европейски санкции срещу всички, отговорни за нарушаване на правата на човека в Иран, както и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция и силите „Басидж“ и „Кудс“ да бъдат включени в европейския списък с терористични организации. 

 

Според евродепутатите санкциите са необходими и заради оказваната от Техеран помощ на Москва във войната в Украйна.

 

Предлага се да бъдат санкционирани всички ирански физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и членовете на техните семейства, включително върховният лидер аятолах Али Хаменей, президентът Ебрахим Раиси, главният прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

 

Евродепутатите изразяват дълбока загриженост от репресиите срещу иранската диаспора в ЕС, извършвани от властите в Техеран, които включват шпионаж и убийства.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy