Ердоган задвижи ратификацията за приема на Финландия в НАТО, разочарование за Швеция

0

Решихме да започнем процеса на ратификация на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО в нашия парламент, каза турският лидер, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в петък на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нинистьо, който вчера пристигна на посещение в Турция.

Швеция обаче ще продължи да чака развитие от преговорите си с Анкара по придвижването и на нейното присъединяване към Алианса. Стокхолм изрази разочарованието си от това, че няма зелена светлите от Турция и за нейното членство.

Ердоган изрази надеждата си Анкара да ратифицира кандидатурата за членство на Финландия в НАТО преди изборите в Турция на 14 май.

Финландският президент Саули Нинистьо приветства решението турският парламент да започне работа по ратификацията на финландското членство и определи това като „много важно“ за страната му.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че решението на Турция ще засили сугурността на Финландия, на Швеция и на НАТО.

Най-важното е и Финландия, и Швеция, бързо да станат пълноправни страни от НАТО, а не дали ще се присъединят по едно и също време, коментира още Столтенберг. Той отбеляза, че двете очакващи приемане страни участват в заседанията и ученията на пакта. Финландия и Швеция са получили двустранни гаранции за сигурността от много държави от НАТО, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Немислимо е НАТО да не реагира, ако Финландия или Швеция бъдат нападнати, тяхната сигурност е важна за пакта, добавя Столтенберг.

Отказът на турския президент Реджеп Ердоган да задвижи процедурата по ратификация на членството на Швеция в НАТО предизвика разочарованието на шведския външен министър Тобиас Билстрьом.

Турският лидер все още очаква от Стакхолм да екстрадила 120 лица, заподозрени за връзки с кюрдските сепаратисти и с организаторите на опита за преврат от 2016 година.

Швеция обаче остава уверена, че ще се присъедини към НАТО, въпреки решението на Турция да продължи процеса на ратифициране на кандидатурата на Финландия, но не и на Швеция, заяви Билстрьом.

„Въпросът е кога Швеция ще стане член, а не дали. По отношение на нашата сигурност сега позицията ни е по-добра, отколкото когато кандидатствахме за членство в НАТО“, каза той пред репортери, предаде Ройтерс.

Ердоган заяви в петък, че Турция ще продължи дискусиите с Швеция по свързаните с тероризъм въпроси въз основа на принципите на алианса. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде пряко свързан с конкретните стъпки, които Швеция ще предприеме, уточни Ердоган.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy