Ердоган пристигна в Сочи за разговори с Путин

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на еднодневно работно посещение в крайбрежния град Сочи, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, предаде Анадолската агенция.

Двамата ще разговарят по актуални регионални и глобални въпроси и ще обсъдят двустранните отношения. След разговора те ще дадат съвместна пресконференция.

Това ще бъде първата среща на двамата лидери след преизбирането на Ердоган за трети мандат като президент през май, отбелязва „Дейли сабах“.

В дневния ред на двамата президенти ще бъде включена и темата за възобновяването на споразумението за износ на зърно през Черно море, сключено миналата година, което помогна за облекчаване на световната продоволствена криза.

След като Русия преустанови участието си в сделката от юли 2022 г., постигната с посредничеството на Турция и ООН, Анкара полага усилия за възобновяването ѝ.

Москва се оплаква, че Западът не е изпълнил задълженията си по отношение на износа на зърно от самата Русия и че недостатъчно украинско зърно отива в нуждаещите се страни.

Последните седмици преди многократно отлаганите преговори преминаха в интензивни консултации между дипломатите на Турция и Русия, както и Турция и представители на ЕС, ООН, Украйна и САЩ, каза вътрешен човек, близък до руското външно министерство пред The Moscow Times. Според него става дума за формата, в която може да бъде възстановено споразумението за зърно, което направи възможно износът на повече от 30 милиона тона украинско зърно на световния пазар.

„Ако тя (сделката) не бъде възстановена, то всъщност това означава, че цялото Черноморие се превръща в плацдарм за неограничена военна конфронтация. И може да засегне не само военни, но и търговски кораби. И не само воюващите [на Русия и Украйна], но като цяло всички, които пътуват там“, казва източникът на The Moscow Times.

Това е „опасно“, подчертава той и всички разбират, че „това трябва да се избягва“.

Анкара е заинтересована от възобновяване на доставките на украинско зърно не само, защото Турция ще демонстрира ролята си на международен преговарящ и посредник. „Ердоган получава важен приток на средства, тъй като страната действа като зърнен център, преработва част от зърното в брашно и го продава като турски продукт“, каза пенсиониран европейски дипломат пред The Moscow Times.

Трудността е в това, че зърнената сделка всъщност е няколко сделки – Турция с Украйна и Русия с ООН. Президентът на Турция не е в състояние да повлияе на изпълнението на исканията на Москва по отношение на ЕС и САЩ.

„Ердоган и Путин може да се опитат да се споразумеят просто да заменят украинските доставки на зърно за Турция с руски – доставки, които Катар е готов да плати. Но при никакви обстоятелства това не може да удовлетвори Киев“, каза пенсиониран европейски дипломат.

„В този случай сухотоварните кораби с руско зърно ще станат мишена за украинската армия и разузнаване“, съгласен е с The Moscow Times източник, близък до руското външно министерство.

Теоретично има и друг вариант: Турция да стане център за доставки на зърно както от Украйна, така и от Русия. „Но тук има много трудности“, признава вътрешен човек, близък до външното министерство. Киев никога няма да се съгласи с доставката на зърно от окупираните от руската армия територии на Украйна. Смятат ги за откраднати.

За да се върне в сделката и да „отвори“ украинските пристанища, Москва настоява Росселхозбанк да бъде свързана отново към системата SWIFT, да се възобновят доставките на селскостопанска техника и резервни части, да се премахнат ограниченията върху застраховането на кораби и забраната за достъп до пристанищата, както и да бъдат разблокирани активите на доставчиците на храни и торове.

Въпреки предимството на своя военен флот, Русия не е в състояние да организира тотална блокада на украинските пристанища и да спре превоза на зърно. Освен това Украйна има зърнени терминали на река Дунав, точно на границата с Румъния, както и възможност за наземна доставка на зърно, посочва Андрей Сизов, генерален директор на аналитичния център SovEcon.

В същото време Украйна с помощта на морските си дронове е в състояние да създаде проблеми не само на руските военни кораби, но и за доставките на руско зърно и торове от Новоросийск, най-голямото пристанище на Черно море.

Всичко това крие заплаха за зърнения пазар – цените могат да скочат с десетки проценти, предупреждава Сизов: „Ако пазарът се уплаши и ако Керченският проток се затвори, а това е 30% от руския износ, това ще повиши цените по подобие на началото на войната“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy