Ердоган: Русия поставя две условия за възобновяване на зърнената сделка

0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руският президент Владимир Путин е поставил две условия за изпълнение преди евентуално подновяване на договора за зърнената сделка, съобщават турските медии.

„Условията, които руският президент постави специално, са осигуряване на трансфера на средствата от продажбите по договорите, от една страна, а от друга – застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното”, заяви Ердоган в самолета на връщане от срещата с Путин вчера в Сочи пред турски журналисти, които го придружаваха по време на еднодневната визита.

Вчера в Сочи Ердоган каза, че вярва, че скоро може да бъде постигнато решение за съживяване на сключената с посредничеството на ООН черноморска зърнена сделка.

По днешните думи на Ердоган, цитиран от информационния сайт Хаберлер, първото условие се отнася до това руската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде свързана към системата за разплащания SWIFT. В момента руските банки поради санкциите са поставени извън системата.

„Второто условие е корабите да бъдат застраховани, за да транспортират стоки до Европа или други пристанища. Поради санкциите базираната във Великобритания застрахователна компания не застрахова корабите, тъй като руските банки са изключени от системата SWIFT. Тези две неща, а именно руската страна да получава парите от продажбите и да се осигури застраховането на корабите трябва да се осъзнаят. Без тяхното изпълнение няма да е възможно да се продължи договорът по зърнената сделка“, посочи Ердоган.

„Господин Путин каза, че докато Европа не изпълни дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос. Засега обмисля варианта да изпрати 1 млн. тона зърно на 6 държави. Предложи такава една сделка да обсъдим съвместно с Катар”, съобщи Ердоган.

Той посочи, че с Владимир Путин са обсъдили и евентуално откриване на офис на Русия в Севернокипърската турска република, която не е призната от международната общност.

Турският президент акцентира и на темите на енергийното сътрудничество с Русия, сред които важно място заема преносът на руски природен газ за Европа.

„Ще реализираме различни проекти за доставка на енергийни продукти в Европа и света през нашата страна. С газовия хъб, който ще бъде създаден в Турция, ще бъде постигнат напредък както в преноса на енергия, така и в ценообразуването. Такъв център планираме да бъде не само за природен газ, но и за електроенергия и минно дело”, заяви турският президент.

Киев не очаква да има промени в обстановката около износа на зърно

Украйна не очаква обстановката около износа на нейното зърно да се промени след вчерашните разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен източник от украинското правителство.

Тъй като президентите на Турция и Русия не са успели да постигнат споразумение за възобновяване на инициативата за износ на зърно, заплахата за пристанищната и гражданската инфраструктура на Украйна остава актуална, заяви говорителката на украинското оперативно военно командване „Юг“ Наталия Хуменюк в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

„За съжаление, тази практика и изводите на анализаторите са правилни – когато Русия не вижда успех в нито едно направление на своите усилия, прибягва до такъв огнен терор. (…) Наблюдавахме техните действия и подготвителна работа преди тази важна среща, видяхме мощна нощна атака на две вълни в южната част на Одеска област. Тя изпрати ясно послание в съответната посока, където функционира „зърненият коридор“, който е дразнител за диктатора. Ето защо констатираме факта, че продължава да съществува заплаха за пристанищната и гражданската инфраструктура, както и за зърното, тъй като врагът не получи това, което искаше“, заяви Хуменюк.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy