Естония премести спорна статуя на Ленин

Естонският град Нарва, намиращ се точно на границата с Русия, премахна статуя от съветската епоха на комунистическия революционен лидер Владимир Ленин, съобщи ДПА.

Тя е била издигната преди 65 години, когато Естония е била съветска република под контрола на Москва.

Сега балтийската държава е член на Европейския съюз и НАТО и е един от най-силните гласове в Европа, които се обявяват за безкомпромисен отговор срещу Русия във връзка с войната ѝ в Украйна.

Статуята, на която Ленин е застанал гордо с протегната ръка, е преместена от град Нарва в Естонския военен музей в столицата Талин.

През пролетта монументът ще бъде предаден на Естонския исторически музей, където има открита изложба на подобни статуи от съветската епоха.

Бронзовата статуя, висока около 4 метра, на лидера на Октомврийската революция от 1917 г. и по-късно основател на Съветския съюз, е била открита в Нарва на 7 ноември 1957 г.

През 1993 г., след като Естония възвръща независимостта си, тя е преместена от централния площад на града на по-незабележимо място в покрайнините на двора на замъка Херман – най-голямата туристическа атракция в Нарва, чието население е повече от 90 процента етнически руско.

Дебатът в балтийската република за премахването на съветските паметници от обществени места се разпали след началото на руската инвазия в Украйна.

По време на Втората световна война Естония е била окупирана както от Германия, така и от Съветския съюз. След края на войната страната остава част от СССР до 1991 г.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy