ЕС е затруднен да доставя исканите от Украйна боеприпаси

Доставката на боеприпаси за Украйна от ЕС се натъква на проблеми заради забавеното им производство, предизвикано от сериозен недостиг на експлозиви, съобщава „Файненшъл таймс“.

Според изданието ЕС е изправен пред недостиг на барут, пластични експлозиви и тротил, поради което няма да може бързо да изпълнява поръчки.

Европейските служители посочват като основен проблем факта, че отбранителната промишленост на блока не е в най-добра форма за широкомащабно военно производство. Производителите на боеприпаси в Европа предупреждават, че нарастването на търсенето на оръжия може само да повиши допълнително цените им, които вече са се повишили с 20% през 2022 г., но не и да увеличи производствените обеми. Както уточнява изданието, повечето от заводите вече работят на предела на мощностите си и според експертите увеличаването на производството ще отнеме поне три години.

По-рано стана известно, че Австрия, Малта и Ирландия са отказали да участват в сделката на ЕС за доставка на боеприпаси за Киев на стойност 2 млрд. евро. Причината за това решение е конституционния или историческия неутралитет на тези държави.

Зеленски обяви нова военна помощ от НАТО

Украинската страна ще получи нова военна помощ от страните от НАТО и техните съюзници след срещата тази седмица във формат Рамщайн, обяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано в редица медии.

„Беше проведено редовно заседание на Рамщайн. Има нови пакети за отбрана от Канада, Германия, Франция, Дания, Естония“, каза Зеленски във видео, публикувано в канала му в Telegram. Той отбеляза, че Швеция и Полша са се договорили за допълнителна военна помощ за Украйна. По-специално, става дума за боеприпаси и муниции, танкове и артилерия.

Зеленски подчерта, че е постигнато „много необходимо решение“ с Швеция за 155-милиметрови самоходни артилерийски установки „Арчерс“, а също така има решение относно МиГ-те от Словакия.

Полша, Литва, Обединеното кралство, ЕС, САЩ и много други продължават „силно да помагат“ на Украйна, увери президентът.

Русия нанесла 11 ракетни и 16 въздушни удара срещу Украйна

През последното денонощие руските окупатори нанесоха 11 ракетни и 16 въздушни удара по Украйна, гласи сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 6 часа в неделя.

„През изминалото денонощие Руската федерация продължи да използва тактика на терор срещу цивилното население на Украйна. Обстрелвайки населени места и критични инфраструктурни обекти, противникът напълно пренебрегва законите и обичаите на войната“, отбелязват от Генщаба.

„По-конкретно през изминалия ден врагът нанесе 11 ракетни удара, четири от които срещу гражданска инфраструктура в Запорожие. Също така са регистрирани 16 въздушни удара и 99 обстрела от реактивни системи за залпов огън от нашествениците. Вероятността от нови удари по цялата територия на Украйна остава висока“, се казва още в съобщението.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy