ЕС осъди решението на босненските сърби да наградят с медал Путин

ЕС осъжда решението на Република Сръбска в Босна и Херцеговина да награди руския президент Владимир Путин с орден на Републиката, каза говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.

 

„Путин е този, който е пряко отговорен за незаконната агресия в Украйна. Той дава заповеди, в резултат на които се убиват украински цивилни и се унищожава цивилната инфраструктура. Заставането до Путин при такива обстоятелства изолира Република Сръбска и нейното ръководство в международен план. В ЕС няма място за награждаване на политици, които нареждат унищожаването на съседна страна и избиването на народа ѝ. Това решение на република Сръбска е достойно за съжаление и дава погрешен сигнал“, посочи Петер Стано, цитиран от БНР.

 

Преди ден президентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик награди Путин с ордена „за особена патриотична загриженост и любов към Република Сръбска и принос за укрепването на руско-сръбското сътрудничество“. 

 

Запитан за изявленията на Додик, че е време всички сърби да заживеят в една държава, Стано отговори, че той много добре знае какво се очаква от него, за да може Босна и Херцеговина да постигне напредък по пътя си към Европа, в т.ч. и че страните членки отхвърлят всякаква разделяща реторика и действия, подкопаващи интегритета на Босна и Херцеговина. 

 

„Ако г-н Додик продължи в този дух, страните членки също ще вземат решение за своите следващи действия“, посочи Стано.

 

Додик награди Путин с „медал за приноса му в насърчаването на сътрудничеството между „двете държави“, имайки предвид босненската сръбска единица Република Сръбска и Руската федерация.

 

В навечерието на Деня на Република Сръбска, който се отбелязва на 9 януари, Додик връчи около 50 медала на личности и институции, а първият в списъка беше руският президент, който е изправен пред изолация от Запада заради руската военна инвазия в Украйна, отбелязва хърватската новинарска агенция.

 

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. 

 

Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

 

На 9 януари 1992 г. едностранно е провъзгласена Република на сръбския народ в Босна и Херцеговина, чиято цел е да се отдели от Босна и Херцеговина и да се присъедини към Сърбия. Поради тази причина прокламацията се възприема като ход, дал началото на гражданската война в Босна.

 

Босненските сръбски власти празнуват Деня на Република Сръбска на 9 януари въпреки решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го обявяват за противоконституционен, тъй като дискриминира хърватите и бошняците, отбелязва агенция Хина.

 

„Благодарение на позицията на Владимир Путин и мощта на Руската федерация гласът и мнението на Република Сръбска се чуват и уважават, а позицията ѝ е запазена под напора на международния интервенционизъм“, заяви Додик в неделя в столицата на Република Сръбска Баня Лука. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy