ЕС осъди убийството на грузинец, застрелян от руски войници

Европейският съюз осъди убийството на грузински гражданин, застрелян от руски войници близо до сепаратисткия регион Южна Осетия, който е под контрола на Москва от нахлуването ѝ там през 2008 г., предаде Франс прес.

„ЕС категорично осъжда убийството на грузински гражданин и задържането на друг от руски граничари в Кирбали. Настояваме за незабавното му освобождаване“, заяви в платформата „Екс“ ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

„Руското военно присъствие в окупираните грузински сепаратистки региони Абхазия и Южна Осетия е незаконно“, добави той.

Във вторник Грузия съобщи, че един неин гражданин е бил убит от руски войници, а друг задържан край село Кирбали. Във вторник говорител на Кремъл посочи, че не разполага с информация за този инцидент.

Жители на региона увериха местния телевизионен канал Pirveli TV, че жертвата е 58-годишен мъж, който е бил застрелян от руски войници, докато се е опитвал заедно с други енориаши да се помоли в църква. Църква, до която руските сили вече бяха забранили достъпа по-рано през годината.

Прозападната президентка Саломе Зурабишвили, чиито правомощия са ограничени, заяви, че е „дълбоко възмутена от фаталния разстрел на грузински гражданин от руските окупационни сили по време на незаконен арест“.

Наричайки инцидента „грубо нападение срещу грузинската държава“, избраната през 2018 г. лидерка призова „международната общност недвусмислено да осъди действията на Русия, които грубо и безсрамно нарушават всички международни норми“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че не разполага с никаква информация за случилото се, предаде ТАСС.

Напрежението между Русия и Грузия е високо от няколко месеца на фона на войната в Украйна.

Тбилиси предприе стъпки съвместно с Брюксел, за да стане кандидат за членство в ЕС, точно след началото на руската инвазия в Украйна миналата година, която съживи лошите спомени от войната, водена от Русия на нейна територия през 2008 г. След тази кратка война, спечелена от руската армия, Москва окупира сепаратистките региони Южна Осетия и Абхазия.

Утре Европейската комисия трябва да даде становището си по молбата на Грузия за членство в ЕС. Тя може да препоръча или да не препоръча на страната да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy