ЕС очаква от Босна и Херцеговина реформи и въвеждане на санкции срещу Русия

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом предупреди днес, че Европейският съюз очаква от Босна и Херцеговина да въведе реформи и санкции срещу Русия, съобщи босненската национална телевизия БХРТ. Билстрьом е на официално посещение в страната в качеството на председател на Съвета на Европейския съюз. Той се срещна с външния министър на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович.

„Статутът на кандидат-член идва с повишени очаквания от гледна точка на реформи и съгласуване с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, което подразбира и ограничителни мерки спрямо Русия“, каза Билстрьом.

Босна и Херцеговина получи статут на кандидат за членство в ЕС през декември 2022 г.

„За съжаление, въпреки позитивните сигнали на държавно ниво, сигналите от Република Сръбска противоречат на това (въвеждането на санкции срещу Русия)“, каза Билстрьом.

Той посочи още, че ЕС е силно загрижен за неотдавнашните стъпки, които бяха предприети за криминализация на клеветата в рамките на закона за неправителствените организации. Билстрьом подчерта, че приемането на този закон, както и на закон за ограничаване достъпа на ЛГБТ активисти до образователни институции, би представлявало крачка назад по европейския път на Босна и Херцеговина.

Министърът на външните работи на Швеция определи заплахите на президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик за отделяне на полуавтономната част от Босна и Херцеговина като неоснователни и като потенциален катализатор на напрежение в Европа в момент на криза, „когато са нужни стабилност и сътрудничество“.

Босна и Херцеговина е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Босненският външен министър изрази подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина и посочи, че „няма никакво пространство за каквито и да било други политики в този момент в Босна и Херцеговина“.

Той благодари на Швеция за подкрепата, която предлага на Босна по европейския ѝ път и подчерта, че двете страни нямат отворени въпроси.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy