ЕС потвърди готовността си да помогне на Китай за овладяване на ковид

0

ЕС потвърди днес готовността си да помогне на Китай в овладяването на епидемията от ковид, включително с предоставянето на ваксини. Готови сме да съдействаме с каквото е необходимо, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази още през април миналата година желанието на ЕС да съдейства на Пекин – със специалисти, познания и ваксини, посочи говорителят. Той отбеляза, че ЕС е готов да дари ваксини, без да уточнява възможните количества. По неговите думи ЕС предлага да осигури ваксини, съобразени с промените във вируса на болестта. Предложението ни остава в сила, добави говорителят.

Той съобщи, че днес и утре представители на ЕС отново заседават, за да преценят дали са необходими общоевропейски мерки заради отпадането на досегашните противоепидемични ограничения в Китай и предстоящото възобновяване на масовите пътувания между азиатската страна и Европа. Ще действаме според научните доказателства, поясни говорителят.

По неговите думи засега здравните власти в ЕС не отчитат появята на нови щамове на вируса на ковид в Китай. Според него това означава, че европейците няма от какво да се притесняват, още повече, че са ваксинирани.

Говорителят поясни, че едно от възможните общи европейски решения е да се проследяват по-внимателно отпадните води за поява на следи от нов вирусен щам. Говорителят избегна отговор на въпроса дали ЕС вярва на данните за епидемията, подавани от Китай.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy