ЕС разреши използването на насекоми в храните

Европейската комисия разреши използването на насекоми в храните. От днес влиза в сила нов европейски регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци – замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей.

Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквите, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества – подобно на пилешкото, говеждото, рибата или свинското, а освен това са вкусово неутрални. Повече от 2 милиарда души по света се прехранват с над 1900 вида насекоми, по данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

В Европа това не е разпространено. Но нещата се променят с искането за разрешаване за използването на брашнените червеи в храната. Следва строга научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), който казва, че насекомите не представляват риск за човешкото здраве. Така на 1 юни 2021 г. държавите членки дават зелена светлина на ЕК да позволи използването им в приготвянето на т.нар. „нови“ храни.

За тях ще важат същите правила на ЕС, както и за традиционните. „Новите“ продукти, с използването на насекоми, трябва да бъдат ясно етикирани при пускането им на пазара. Освен това трябва да бъдат отбелязани съдържанието на алергени. Тази информация е необходима за хората с хранителни алергии, за да вземат информирани решения и да избягват продукти, съдържащи съставки, към които те са чувствителни.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многобройните проблеми, с които се сблъскваме през ХХI-ви век – нарастващите цени на животинските белтъци, продоволствената несигурност, натискът върху околната среда, нарастването на населението и засилващото се търсене на протеини от страна на средната класа.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy