Железопътни стачки блокират Великобритания тази седмица

Стачки на служителите на британските железници ще блокират трафика на Острова тази седмица, тъй като десетки хиляди работници ще протестират с настояване за по-добро заплащане и условия на труд, предаде ДПА.

Членове на синдиката на железопътните, морски и транспортните работници (RMT) към „Нетуърк рейл“ (Network Rail) и 14 влакови оператори ще проведат две 48-часови стачки от вторник до петък, а машинистите от синдиката „Ейслиф“ (Aslef) ще протестират в четвъртък.

По време на стачките ще се движат ограничен брой влакове, предупреждават синдикатите.

Очаква се половината влакове изобщо да не вървят, около 30 на сто да са с ограничен капацитет и само 20 на сто да изпълняват обичайното си разписание.

Стачни постове от сутринта оградиха повечето гари в цялата страна.

Влаковете, които се движат, ще тръгват по-късно и ще приключват работа по-рано. Очаква се те да потеглят към 7:30 часа и да спират движение към 18:30 часа. Стачката в четвъртък ще засегне повече влакове.

От управата на „Нетуърк рейл“ предупреждават пътуващите да очакват сериозни проблеми с движението и да пътуват само при крайна необходимост. Закупилите билети за периода 3 – 7 януари ще могат да ги ползват до 10 януари, посочват от компанията.

Същевременно британският министър на транспорта Марк Харпър призова синдикатите да седнат на масата за преговори.

„Има много справедливо предложение, което вече е одобрено от два синдиката в рамките на „Нетуърк рейл“. От RMT препоръчаха то да не бъде прието, но около една трета от членовете на синдиката вече са го одобрили. Смятам, че е време RMT да свали стачните постове и да седне на масата за преговори“, заяви министърът по радио „Таймс“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy