Жителите на Земята смятат Русия за основна заплаха за мира

Повече от 70% от участниците в международно проучване смятат, че Русия представлява заплаха за мира. Високият показател за внушен страх е характерен за най-големите страни, стремящи се да бъдат лидери в международната и военната област. Но в същото време в мирните сфери Русия се оказва и крайно недружелюбна страна – както по отношение на своите граждани, така и по отношение на чужденците.

Като част от анкетата „Топ страни“ на изданието U.S. News & World Report в 36 страни, 72% от анкетираните са съгласни до известна степен с твърдението, че „Русия е заплаха за мира“. Китай отбеляза 66% от подобни отговори, САЩ – 50%.

Русия се възприема като заплаха най-много от своите съседи – Финландия, Япония, Полша и Дания: там цифрата надхвърля 90%. След руската инвазия в Украйна неутралната Финландия се присъедини към НАТО. Полша, страна с една от най-големите армии в Европа и подкрепяща приемането на Украйна в НАТО, зае твърда позиция спрямо Русия. Ядрените заплахи от страна на руското ръководство изискват от Алианса да реагира много по-агресивно, каза вчера началникът на полския генерален щаб Раймунд Анджейчак. НАТО също е ядрена организация и това трябва да се напомни на Москва, каза той. Анджейчак сравни ръководството на Русия с гангстери, като отбеляза, че Западът си има работа с „луди лоши момчета“.

Класацията на най-добрите държави е съставена от U.S. News & World Report въз основа на проучване, проведено в партньорство с международната маркетингова агенция WPP и Wharton School of Business в Университета на Пенсилвания. Проучването е проведено през март-юни в 36 страни, чиито жители изразили мнението си за 87 страни. Те оценяват страните по 73 показателя, като динамика, сигурност, икономическа стабилност, лидерство, ангажираност към социална справедливост, загриженост за човешките права и др.. Отговорите са групирани в 10 раздела (културно влияние, предприемчивост, отвореност към бизнеса, приключения, качество на живот, загриженост за общественото благо и др.)

Резултатите от проучването на U.S. News & World Report са в съответствие с други проучвания, проведени година след началото на войната в Украйна. Повече от осем от всеки десет души в света имат негативно отношение към Русия и Владимир Путин – такова ниво на отхвърляне не е виждано досега в международни проучвания, проведени от Pew Research Center. Освен това нивото на одобрение на ръководството на Русия през 2022 г. се срина в сравнение с 2021 г. във всички 11 бивши съветски републики, където беше проведено проучването на Gallup, докато неодобрението рязко се повиши.

Като цяло в рейтинга „Най-добрите страни“ Русия тази година зае 37-мо място. Това е едно място по-надолу от 2022 г., когато страната падна с 12 места – това беше рекорден срив в историята на изследването на U.S. News & World Report. Съвкупният рейтинг на Русия сега е 31,8 пункта (лидерът в рейтинга Швейцария е със 100).

Русия има най-висок резултат – 94,3 точки, 3-то място в света – в раздел Сила (сила, влияние, власт), което съответства на желанието на Кремъл да направи страната страшна в света. В същото време, в очите на жителите на други страни, той не е висок по отношение на такива спокойни показатели, които са важни за всекидневието, като: качество на живот (общо 14,5 точки), отвореност за бизнес (0 точки, последно място в света), привлекателност за интересно забавление (6,6 точки). Освен това чужденците оценяват дружелюбието на руснаците само с 0,4 точки, възможностите за забавление – с 3,2, а възможностите за туризъм – с 3,9, въпреки многобройните културни и географски забележителности.

В САЩ Русия се смята за заплаха от 88% (в Китай 84% са казали това). В същото време почти 80% от анкетираните американци смятат, че страната трябва да продължи да оказва военна подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия. Преди година те бяха 85%.

Самите Съединени щати са на 5-то място в общата класация на най-добрите страни. Въпреки че са с едно място надолу от 2022 г. насам, това, че Джо Байдън замени Доналд Тръмп през 2020 г. все още продължава да влияе положително на това как чужденците възприемат страната, казва Ричард Уайк от Pew Research Center, който провежда собствено изследване на нагласите на хората към лидерите и страните: „Байдън е по-популярен от Тръмп в почти всяка страна, която изучаваме, и подкрепата за неговите политики е по-висока.“

Русия и тук е самотна. Кремъл се надява, че победата на Тръмп на президентските избори в САЩ през 2024 г. ще помогне на Москва да договори мирни условия в Украйна при по-изгодни условия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy